Čtvrtinu všech děr na silnicích nahlásil v aplikaci Výmoly.cz jediný člověk

16. srpen 2016 13:20

Liberecký kraj dostal anticenu za nejhorší díru na silnici v České republice. Najdeme ji na vozovce s číslem 259 na Českolipsku. V Anketě Výmoly.cz můžou řidiči hlasovat už šest let. Za tu dobu upozornili na internetových stránkách na více než šest tisíc výtluků. Jedním z uživatelů je i zpravodaj Zelené vlny Tomáš Majling, který se stal nejaktivnějším „výmolářem“ celého projektu.

„Občas se tam kouknu, mám pocit, že tak dvakrát za rok, jen tak, abych měl přehled. Myslím, že je to kolem 1500 výmolů za ty čtyři roky trvání projektu,“ odhaduje od oka zpravodaj Zelené vlny Tomáš Majling. Výmoly ukládá na stránkách čtvrtým rokem a za tu dobu označil přesně 1456 úseků. To je téměř čtvrtina ze všech nahlášených děr od začátku projektu. A sám dodává, že výmoly bere jako zábavu na cestách.

Čtěte také

„Baví mě to. Někomu to asi přijde divné, ale mně to přijde naprosto normální. V podstatě mám telefon dennodenně v ruce, a když někde něco vidím, tak není problém to vyfotit a pokračovat dál,“ říká nejaktivnější výmolář Tomáš Majling. Ze začátku označil klidně i deset děr za den. Většina z nich už je na jeho trasách opravena. Přesto dál hledá nové nebezpečné výtluky a není jediný.

Mezi čtyři tisíce aktivních uživatelů patří i autor projektu Petr Čaník. „Ve chvíli, kdy vidím úsek, který chci, aby byl v systému, zastavím. Potom výmol vyfotím, následně aktualizuju. Ve chvíli, kdy je výtluk opravený, označím, že je opravený. Tím v podstatě i sám zkouším, jestli systém funguje.“ A je vidět, že funguje. Kraje jen letos opravily asi 33 procent z tisícovky nově nahlášených děr. Nového povrchu se snad brzy dočká i silnice č 259 na Českolipsku, která se stala nejhorší dírou roku 2016.

Výmoly / výtluky
autor: hbc
Spustit audio