Co dělat, když vaše auto na horách nestartuje?

12. únor 2012

Přijedete na hory, zaparkujete si auto u hotelu, penzionu, nebo třeba u své chaty, užíváte si dny plné lyžování a zábavy. Ideální dovolená podle vašich představ. Všechno krásné, ale jednou končí a vy se musíte vydat směrem k domovu. Vaše auto, ale nechce nastartovat, nebo nedělá dokonce vůbec nic. V čem může být problém?

Možností proč váš plechový miláček nechce opustit své místo na horách je několik a rozhodně to není tím, že by se mu tam líbilo. Jednou z možností je zamrzlé palivo. Jak tomu předejít?

"Je dobré mít před výjezdem nahoru k penzionu plnou nádrž. Je to z důvodu, že v poloprázdné nádrži se během týdne, kdy dojde několikrát k oblevě, může vytvořit film vody nahoře na stěně nádrže, který spadne dolů. V případě že se pak snažíte nastartovat, můžete mít zamrzlé potrubí, jednotlivé filtry a nenastartujete."

Řekl mi Jiří Machovec z Global Assistance. Když už se tak stane, jednou z možností je zavolat si asistenční službu. Je ale dobré vědět, jaké služby vaše pojistka zahrnuje. Nabízí se také jedno jednodušší řešení.

"Je daleko jednodušší nechat se odtáhnout do nějaké garáže, nebo někam kde je můžné ho nechat pár hodin v teple, kde vám palivo rozmrzne."

A pokud funguje vše tak jak má, můžete vyrazit. Další a častější problém, který vás může potkat, je vybitý akumulátor. Zde se nabízí snadná rada.

"Startující kabely a požádat okolojedoucího, nebo startujícího člověka vedla vás, aby vás připojil."

Pak už jenom stačí nastartovat a můžete vyrazit. Pokud ale nemáte kabely, nebo se vám je nepodaří od někoho půjčit je to už složitější. Nabízí se pak řešení nastartování pomocí roztažení. Ale pozor, toto řešení se moc nedoporučuje.

"Na moderním autě je dnes tolik agregátů, beru tím katalysator , filtr pevnách částic, kde právě nespálené palivo může způsobit to, že tyto agregáty vyhoří," dodává Jiří Machovec. Může vám tak vzniknout výrazná škoda na vozidle.

Pokud vám ale nic jiného nezbývá a nechcete čekat na asistenční službu, což může trvat, podle podmínek, i nějakou tu hodinu, tak nezapomeňte na jednu důležitou věc: "Roztahované auto bez nastartovaného motoru nemá posilovače."

Ono je tedy má, ale při nenastartovaném motoru jako by nemělo. Auto tak nejen špatně zatáčí, ale hlavně skoro nebrzdí. Můžete tak snadno poničit jak vaše auto, tak i to, které vás roztahuje. V roztahovaném autě by tak měl sedět vždy jen zkušený řidič.

0:00
/
0:00
autor: jvo
Spustit audio