Co dělat, když vám při odtahu poškodí auto

31. květen 2018 12:11

Odtáhli vám auto? Raději si ho při převzetí zkontrolujte, může být poškozené. Policie ve velkých českých městech nechává odtáhnout ročně tisíce vozidel. Třeba loni to bylo v Praze podle statistik městské policie přes 13 tisíc aut, v Brně pak okolo čtyř a půl tisíc. Při manipulaci s autem se někdy odtahovým firmám může stát, že někde poškrábou lak nebo poškodí část karosérie.

Než řidiči odtažené auto od firmy převezmou, měli by se zeptat, jakým způsobem bylo jejich auto naloženo. Pokud technici použili naviják, tak je dobré se podle Igora Siroty z ÚAMK podívat pod auto. „Jestli se při tom nepoškodil třeba nárazník, i to se stává. V případě, ten vůz byl nakládán ramenem, tak je vhodné zkontrolovat i boky.“ Tam může být třeba poškrábaný lak, nebo například lehce promáčklé dveře.

Čtěte také

Jakým způsobem mají řidiči škodu u odtahové služby reklamovat, jsme se zeptali advokátky Aleny Straubové. „Doporučuji při vyzvednutí vozidlo důkladně prohlédnout, vyfotit, udělat si dokumentaci a vlastní záznam a informaci o poškození zapsat do protokolu o vyzvednutí vozidla. V případě nutnosti může být dobré vyžádat si také fotografie pořízené policií při odtahu, nebo které často pořizují při nakládání vozidla.“ Firmy, které jsme oslovili, si každé odtažení vozidla dokumentují videonahrávkou. Mají také sjednané odpovědnostní pojistky pro případ, že způsobí někomu škodu.

V Praze loni podali řidiči Pražské správě služeb 307 stížností na poškození auta při odtahu. Podle jejich vyjádření bylo 41 případů oprávněných a 266 jako neoprávněných. V Brně třeba loni motoristé nahlásili firmě Brněnské komunikace 11 škod údajně vzniklých při odtahu, z toho 5 jich bylo uhrazeno. Ty zbývající se ukázaly podle společnosti jako neoprávněné.

autor: hbc
Spustit audio