Chráníte si zrak?

4. červen 2007 15:29

Zdá se, že většina řidičů vozí v autě sluneční brýle. Alespoň to vyplynulo z naší internetové ankety, kdy jsme se ptali, jestli patří do výbavy vašeho auta sluneční brýle. 68 procent hlasujících řeklo ano, 25 procent ne a zbývajících 7 procent lidí nosí sluneční brýle stále s sebou, nenechává si je tedy připravené v autě. Proč je dobré mít speciální sluneční brýle pro řízení, respektive proč by řidiči měli používat sluneční brýle?

Protože očima vnímáme téměř devadesát procent informací, které potřebujeme k řízení. A i proto je v řidičském průkazu kolonka, respektive harmonizační kód 01, který upozorňuje na nutnost používání dioptrických brýlí v případě oční vady. Jenže i zdravé oči mohou mít problémy, ať při delší cestě anebo za slunečného počasí.

"Oči se mohou trvalým mhouřením podráždit, mohou začít slzet a u citlivějších lidí je potom potřeba udělat si pauzu. To jistě každý sám pozná, kolik záře vydrží a do kdy může jet bezpečně. Jakmile jsou oči od slunce podrážděné, tak to vede k prodloužení reakční doby a i k nehodám," konstatuje primář očního oddělení Thomayerovy nemocnice v Praze-Krči Karel Sedláček.

Při řízení auta bychom si proto měli oči chránit ať už clonou anebo slunečními brýlemi. Jenže nejsou brýle jako brýle. Podle odborníka na sluneční brýle Lukáše Jánošíka se ty kvalitní dají pořídit už od 250 korun a bývají označeny visačkou s obrázkem - hory, moře, kolo či auto - ze které je zřejmé, pro co jsou nejvhodnější. Všechny musejí mít UV filtr a podle propustnosti světla jsou rozděleny do čtyř kategorií, přičemž za volant je nejlepší dvojka nebo trojka. Nejdůležitější je, aby čočka nezkreslovala barvy.

"Existují čočky, které mají typické oranžovo-hnědé zabarvení, jsou dostatečně tmavé, aby člověk nebyl oslněn a nemusel se při ostrém sluníčku mračit. Na druhou stranu, když zaleze sluníčko za mrak nebo vjedeme do stínu, tak čočka pomáhá oku přizpůsobit se a rychleji reagovat na změnu intenzity světla. Oranžovo-hnědá barva skel je zrovna doporučovaná pro motoristy."

Sluneční brýle jsou skutečně nejvhodnější pro "boj řidiče se sluníčkem", ostatně vyrábějí se i pro ty, kteří nosí i dioptrické brýle. Překvapilo nás ale poměrně vysoké procento řidičů v naší anketě, kteří mají v autě sluneční brýle speciálně pro řízení.

"Jo mám, požívám normální brýle."
"Mám, ale vůbec je nepoužívám, protože mě to vadí. Prostě nemám rád řízení s brýlemi."
"Ano, mám sluneční brýle."

A proč je dobré zařadit sluneční brýle mezi povinnou výbavu auta a mít je neustále v kabině vozu? Podle Lukáše Jánošíka je to jednoduché.

"Se slunečními brýlemi je to jako s botami. Člověk by měl mít boty na sport, do společnosti a také na volný čas. Právě proto existuje široká škála různých typů slunečních brýlí. Navíc, pokud budete mít jedny sluneční brýle, tak je pořád budete někde nechávat a budou vám chybět. Je tedy dobré mít v autě sluneční brýle přímo na řízení a koupit si na ně ochranné pouzdro, aby nebyly hned poškrábané."

autor: evk
Spustit audio