Chcete jezdit autem levněji? Zkuste stlačený zemní plyn

28. květen 2014 13:20

Plyn zná každý. V domácnostech se díky němu topí a továrny z něj dělají elektřinu. V dopravě patří mezi alternativní paliva se spoustou výhod a silnou perspektivou. V kapalném stavu se jako takzvané LPG už v Česku prosadil, ale i na stlačenou podobu, takzvané CNG, každým rokem jezdí čím dál víc řidičů. Láká totiž cenou i příznivým vztahem k životnímu prostředí.

V roce 1872 to bylo poprvé, kdy metan poháněl Ottův spalovací motor. Na dlouhou dobu potom převzaly otěže kapalné pohonné hmoty, nejdříve benzin a poté nafta. Uběhlo přes 100 let a zemní plyn se vrátil. Tentokrát jako alternativní palivo s příznivým vztahem k životnímu prostředí.

Čtěte také

„Zemní plyn je v podstatě z 98 procent čistý metan, což jsou čtyři vodíky pouze na jeden uhlík. Má velmi nízké emise noxů a jeho spalováním se díky jednoduché molekule netvoří polycyklické aromatické uhlovodíky, které jsou prokazatelně rakovinotvorné a to je jedna z vážných vad motorů na naftu,“ vysvětluje Jan Ruml z Českého plynárenského svazu.

Hlavně kvůli ekologičnosti jsou v některých evropských zemích na pořízení i provoz vozů na CNG poskytovány také daňové výhody. A to i v České republice. Do roku 2020 je na zemní plyn fixovaná spotřební daň a vozidla do 12 tun jsou osvobozena od daně silniční. Přibývá také plnících stanic, v Česku jich zatím najdete ale jen zhruba šest desítek.

„Dneska jezdí na CNG zhruba 7 tisíc vozidel a vzhledem k tomu, že palivové náklady jsou poloviční oproti benzinu, tak ten nárůst je velmi rychlý. Množství prodaného CNG mezi roky 2012 a 2013 narostlo o 44 %. Letos to bude stejné, možná dokonce ještě lepší,“ upozorňuje Jan Ruml.

Čtěte také

CNG láká řidiče i na vysoké oktanové číslo, díky kterému je chod motoru klidný a tichý, stejně jako na fyzikální vlastnosti – zemní plyn je lehčí než vzduch, proto se při úniku rychle odvětrává a nekontaminuje půdu nebo vodu. Oproti LPG mají nádrže na stlačený zemní plyn do budoucna navíc velkou výhodu – nejsou závislé na fosilních zdrojích. Můžete je tak naplnit klidně bioplynem vyrobeným třeba z kravského hnoje.

autor: msk
Spustit audio