Cestování po zemích: Řecko

23. červenec 2007 15:20

Řecko je oblíbenou, ale od nás poměrně vzdálenou zemí, kam lidé raději létají, ale přesto se mnozí z nás i za řeckým sluncem vydávají vlastním autem. Ale vzhledem ke 40stupňovým teplotám ve stínu, je lepší mít auto s klimatizací.

První otazník je nutné vyřešit už před cestou - jakou trasu zvolit? Kolega z brněnské redakce ČTK Jiří Pošvár, který jel zhruba před měsícem do Řecka, dal nakonec před italskou trasou přednost maďarsko-srbsko-makedonské cestě a prý dobře udělal.

"Cesta totiž byla opravdu příjemná a byli jsme překvapeni nejen stavem dálnic. Po 1350 kilometrech jsme dorazili do Soluně. Do Maďarska si musíte koupit dálniční známku. Na cestu přes Srbsko tam i zpět jsme měli 60 Eur a na cestu přes Makedonii 10 Eur, ale nakonec jsme tuto částku ani nepotřebovali, protože placený dálniční úsek je v opravě."

Nejvyšší povolená rychlost v obci je stejná jako u nás padesátka, mimo obec je ale možné jet až 110 a na dálnici 120 km/h. V hlavním městě se nesmí parkovat v takzvané zelené zóně, pro turisty jsou v Aténách vyhrazena speciální místa. Za špatně zaparkované vozidlo mohou policisté odebrat i registrační značku. Při dopravních přestupcích ale nemohou přímo na místě vybírat pokuty. Ty se pohybují od 35 až po zhruba 630 Eur za jízdu pod vlivem alkoholu nad povolených půl promile. Podle měsíc starých zkušeností Jiřího Pošváře ale řečtí policisté nepatří k nejaktivnějším a na silnicích je moc nepotkáte.

"Potkali jsme je pouze u dopravní nehody, ale jinak za asi 1500 km, které jsme po najezdili po řeckých silnicích, jsme na ně nenarazily. Ve vedru prostě odpočívají a vyjíždějí pouze k nutným případům."

Policisté se tedy v Řecku moc neobjevují, ale o to zajímavější a nečekanější pak mohou být na tamních silnicích jiná překvapení.

"Když jsem jeli přes hory, tak se před námi najednou objevilo třeba stádo krav nebo za jednou zatáčkou nás vylekal kůň, který stál uprostřed cesty, na krku měl zvoneček a za sebou táhnul tahací kladku. Po chvíli uhnul na stranu a mohli jsme jet. To samé se nám stalo na ostrově Thasos, kdy při jízdě do vnitrozemí jsme často potkávali stáda ovcí nebo koz, které kráčí po silnici." Řecké dálnice jsou z větší části zpoplatněny, například při cestě z Atén na letiště platí osobní auto zhruba 2 Eura. Příznivé jsou v Řecku také ceny pohonných hmot, alespoň před měsícem, kdy tam byl brněnský novinář Jiří Pošvář, byly výhodnější než u nás.

"Protože v Řecku stál benzín lehce přes 1 Euro, takže o korunu levnější než u nás. Stejná situaci byla v Srbsku. V Maďarsku je benzín podstatně dražší, takže se vyplatí dojet na nádrž do Srbska. Ovšem, raději se držte osvědčených čerpacích stanic, jsou to asi 3, které vypadají někdy i čistěji než české pumpy."

autor: evk
Spustit audio