Česko hledá Nejhorší díru republiky

12. duben 2016 06:00

Dnes startuje už 6. ročník motoristické ankety Nejhorší díra republiky. Do projektu se může zapojit každý, kdo chce svým aktivním přístupem pomoci silničářům monitorovat stav českých silnic a upozornit na výtluky nebo úseky, které je po zimě potřeba opravit. Nově mohou motoristé kromě výmolů nahlásit i nepřehledné železniční přejezdy a nebezpečná místa na silnicích. Hlasovat je možné do 31. července 2016.

Výmoly.cz za podpory nadace pojišťovny Generali a nově pod záštitou BESIPu vyhlašují 6. ročník motoristické ankety Nejhorší díra republiky. Prostřednictvím mobilních aplikací a portálu Výmoly.cz motoristé nahlašují výmoly nebo úseky, které je třeba opravit a pomáhají tím silničářům monitorovat stav českých silnic. Data od motoristů předává systém přímo odpovědným silničářům.

Právě možnost přímé komunikace účastníků silničního provozu se správci silnic oslovila BESIP, který převzal záštitu 6. ročníku projektu. "Chceme tento projekt podpořit, protože správci silnic berou podněty veřejnosti vážně, řeší je a výsledkem jsou bezpečnější a opravené silnice," podotkl ministr dopravy Dan Ťok.

Projekt ocení aktivitu řidičů, krajů i silničářů

I v letošním roce bude oceněn nejaktivnějšího "výmolář" i nejaktivnější kraj. "Téměř polovina všech výtluků, které motoristé od spuštění portálu Výmoly.cz nahlásili, je k dnešnímu dni opravena," říká Petr Čaník z Výmoly.cz. V loňském roce nejlépe s daty motoristů pracovalo hlavní město Praha. Přehled nahlášených a následně opravených výtluků za rok 2015 vč. procentuálního vyjádření úspěšnosti jednotlivých krajů najdete v následující tabulce.

Úspěšnost opravených výtluků podle krajů


Železniční přejezdy, nebezpečné úseky a zapojení obcí

Letošní ročník projektu obohatí hned několik novinek. Motoristé dostanou možnost upozorňovat na nepřehledné železniční přejezdy a nahlásit mohou také nebezpečné silniční úseky. "Těmi nejhoršími z pohledu řidičů se budou následně zabývat odborníci v rámci Dopravních snídaní s Besipem", doplňuje Petr Čaník z Výmoly.cz.

Poslední novinka je určena obcím. Na své internetové stránky si mohou pomocí jednoduchého odkazu umístit mapu obce a okolí napojenou na data projektu Výmoly.cz. Obyvatelům i veřejné správě tak mohou samotné obce nabídnout nový komunikační kanál, jehož prostřednictvím mohou monitorovat stav silnic v obci a jejím okolí.

Mediální partner projektu je Zelená vlna Radiožurnálu

Mediálním partnerem projektu je Radiožurnál. "Na projektu oceňujeme komunikaci mezi řidiči a silničáři, která zrychluje opravu poničených silnic. Na podobném principu funguje i projekt tisíců dobrovolných Dopravních Zpravodajů Zelené vlny, kteří pomáhají aktuálnosti našeho dopravního zpravodajství," vysvětluje spolupráci vedoucí Zelené vlny Radiožurnálu Jan Říha.

Pokud vás projekt zaujal, neváhejte a zapojte se i vy! Více o projektu najdete zde.

autor: min
Spustit audio