Česká pošta uzavře na 3 měsíce pošty ve 3 obcích na Královéhradecku, služby zajistí mobilní pošta

4. květen 2024 22:53

Některé obce na Královéhradecku přijdou na tři měsíce o svou kamennou poštu. Nahradí jí mobilní pošta, tedy dodávkový automobil, který bude poskytovat stejné služby jako na běžné přepážce. Tedy kromě toho, že si tam třeba senioři při čekání nesednou a neschovají se před případným deštěm. Podle pošty jde o pilotní projekt na zkoušku. 

Čtěte také

Striktní oznámení o změně dostali i v Blešně. „Česká pošta nám oznámila, že u nás přechází na pilotní projekt mobilní pošty. To znamená, že se uzavře kamenná pobočka, kterou tady máme, a bude sem jezdit dodávka. Tam by se poštovní služby měly poskytovat,“ říká nezávislý starosta Blešna na Královéhradecku Miloš Buroň.

Z celé situace je, podle svých slov, hodně nešťastný. „Bylo nám to oznámeno způsobem, který se nám nelíbí. De facto 14 dní před zahájením té služby a s komentářem, že pokud se nám to nelíbí, tak jinou možnost stejně nemáme, krčí rameny starosta.

Stejně jsou na tom a stejnou dodávkou budou obsluhovány i sousední obce Libřice a Jeníkovice. I tam kamenná pobočka je a nyní přinejmenším 3 měsíce nebude v provozu.

Čtěte také

Podle mluvčího České pošty Matyáše Vitíka pošta zákon neporušuje, služby totiž zachová. „Z hlediska legislativy lze služby zajistit třemi způsoby. Je to buď klasickou, kamennou pobočkou České pošty, nebo prostřednictvím Pošty partner a nebo právě prostřednictvím mobilní pošty.

„Pro nás je důležité, že občané v daných obcích nepřijdou o své poštovní služby, ať už budou zajištěny jakýmkoliv způsobem, vysvětluje Matyáš Vitík.

Starosta Blešna Miloš Buroň má z tohoto pilotního projektu ale trochu strach. „Mělo by to být jako pilotní projekt na 3 měsíce, my se ale obáváme toho, že jakmile se pobočka jednou u nás zavře, tak už se znovu neotevře. Že to je zkrátka napořád. Že je to cílený krok k tomu, jak tu pobočku zrušit natrvalo.

Čtěte také

Už jen samotné nahrazení kamenné pobočky autem dostupnost služeb, podle starosty, hodně omezí. „Teď je poštovní služba u nás v provozu 17 hodin týdně. Mobilní dodávkou se to omezí zhruba na 10 hodin týdně. Další věc je ta, že nyní je pracovní doba pobočky rozložena rovnoměrně, jeden den dopoledne, další potom odpoledne.

„Aby mohli poštovní služby využít jak senioři, tak pracující, kteří dojíždějí do okolních měst a obcí do zaměstnání. Což nasazením mobilní pošty všechno padá. Pošta nám to oznámila s komentářem, ať si necháváme posílat zásilky jinam, dodává Miloš Buroň.

Ke starostovým obavám se mluvčí České pošty Matyáš Vitík nevyjádřil. Uvedl, že vše bude zapotřebí po třech měsících provozu mobilní pošty vyhodnotit. Každopádně od pondělí 6. května najdete pošty v Blešně, Libřicích a Jeníkovicích na Královéhradecku zavřené.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související