Ceny pronájmů chat a chalup v Česku výrazně vzrostly. Za některé zaplatíte až o třetinu víc než loni

16. srpen 2021

Létání za exotikou vyměnili Češi kvůli covidu častěji za dovolenou na chatě nebo chalupě – ať už vlastní nebo pronajaté. A právě ceny týdenních pronájmů rekreačních nemovitostí proto výrazně vzrostly. Jak Českému rozhlasu potvrdily oslovené zprostředkovatelské agentury, v některých případech zájemci zaplatí za týden na pronajaté chalupě i o třetinu vyšší částku než loni.

Zdražit týdenní pronájem své staré chalupy na samotě v Předšumaví se chystá i Eva Bobůrková. Nově vyjde týden na její chalupě s kachlovými kamny a potokem pod okny na víc než 12 tisíc korun, z toho čtvrtinu zaplatí zprostředkovatelské agentuře. „Známí nám začali říkat, že to pronajímáme strašně levně, a tak jsem se v agentuře ptala a oni říkali, že už to máme zvednout nejmíň o dva tisíce,“ vypráví paní Eva.

Pronájmy chalup s luxusním vybavením vyjdou oproti loňsku dráž až o třetinu. „Mohu uvést třeba chalupu ve Velké Úpě, která sice je luxusní, ale s dnešní cenou kolem 65 tisíc za týden by určitě před covidem neuspěla, to by se pohybovalo do 40 tisíc,“ říká spolumajitel portálu e-chalupy.cz Petr Vybíral.

Dříve za exotikou, letos na chalupu

Podle Daniela Boháčka, spolumajitele zprostředkovatelské agentury InterBohemia, se na raketově rostoucích cenách podepisuje i to, že dovolenou v Česku teď kvůli ztíženému cestování tráví i bohatí Češi, kteří dříve jezdili za exotikou.

„Dřív na chaty, chalupy nejeli, bylo to něco, co pro ně nebylo dostatečně sexy. Nicméně dneska, v době, kdy už majitelé chalup jdou naproti tomu trendu a staví chalupy v luxusním stylu, s wellness, vířivkou, bazénem, s nějakými doprovodnými službami, na pěkných lokalitách, tak tam se dostáváme víceméně do situace, kdy opravdu i movitější pražská klientela je ochotná zaplatit za takový pobyt nadstandardní peníze,“ popisuje Boháček.

O tom, jaký bude o nemovitost zájem, rozhoduje podle Boháčka hlavně lokalita. Nejvíce poptávané jsou chaty na Lipně a také chalupy na Šumavě nebo v Krkonoších. Dalším důležitým kritériem při výběru je vybavení nemovitosti, konkrétně v létě bazén.

„A dalším hodně důležitým atributem je, jestli majitelé povolují psa,“ doplňuje Boháček a dodává, že chalupu, kam je možné vzít svého domácího mazlíčka, hledá až 80 procent klientů jeho agentury.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.