Ceny pohonných hmot už zase stoupají a o pár haléřů ještě vyskočí. Víme, kde tankovat nejlevněji

25. duben 2014 13:20

Kdo tankoval před týdnem, se teď možná u čerpacích stanic diví - například na Ústecku se cena benzínu zvedla o 44 haléřů. V průměru je sice zdražování o něco nižší, zhruba 15 haléřů, ovšem bude hůř. Ceny pohonných hmot se budou pozvolna zvyšovat i v dalších dnech. A tak teď zkusíme poradit, kde hledat nejlevnější pumpy a kde naopak raději netankovat.

A nejprve jsme se samozřejmě ptali řidičů, do kterého kraje byste jeli pro levný benzín? „To nevím, na Moravu? Tohle opravdu vůbec neřeším. Možná bych jel do Olomouce, tam jezdívám. Ale to mě jenom tak napadlo, na Moravě je určitě benzín levnější.“

Čtěte také

Možná budete překvapeni, ale benzín je průměrně nejlevnější právě v našem hlavním městě. Litr stojí 35 korun 68 haléřů. Ovšem jak přibližuje analytik společnosti Colloseum Vít Jedlička, v tomto případě těží řidiči z cenové války jednotlivých čerpacích společností. „Historicky jsme byli zvyklí, že tento cenový boj trval tak 14 dní. Tentokrát už je to více, než měsíc. Velké řetězce se rozhodly, že urvou zpátky část zákazníků, která přešla k menším řetězcům, které byly schopny nabízet benzín výrazně levněji, takže se jedná především o boj o soukromé osoby, které jezdí, ne tak o firemní, protože ty většinou jezdí na naftu,“ říká Vít Jedlička.

Ale potvrzuje to i pohled na průměrnou cenu pražské nafty – ta je totiž nejvyšší v celé republice – 36 korun a 84 haléřů, tady o prakticky o korunu více než je republikový průměr. Ceny benzínu se teď průměrně drží na 36 korunách a čtyřech haléřích, ale i to se v nejbližší době bohužel změní směrem nahoru. „Podle našich modelů vychází pokračování mírného zdražování, zhruba v řádu deseti haléřů – 10 až 20 haléřů. Vychází to z toho, že ceny kopírují s týdenním zpožděním ceny na burze v Rotterdamu,“ popisuje Vít Jedlička.

Nejvíc zaplatíte na jihu

Vedle Prahy je levnější benzín ještě v Libereckém a Moravskoslezském kraji, tam je levná také nafta, naopak nejvyšší hodnoty ukazují stojany na Plzeňsku a vůbec nejhlouběji musejí sáhnout do kapsy motoristé, kteří budou brát palivo na Tachovsku – litr benzínu i nafty šplhá k 38 korunám, zhruba o 1,60 na litr více než je republikový průměr. Bohužel tady nemá ani smysl jezdit tankovat za hranice. Z okolních států mají levnější palivo pouze v Polsku.

„Tam jsem ceny u benzínu i u nafty o korunu a 50 haléřů nižší. Horší je to na hranici s Rakouskem, tam jsou ceny zhruba stejné s Německem. Tam byste si v současné době spíš pohoršili. Podobná situace je i n hranicích se Slovenskem, naši sousedi mají ceny o trošku vyšší,“ upozorňuje Vít Jedlička.

Čtěte také

Ale jako každý průměr i ten cenový má své výrazné odchylky. Stačí se projet Prahou. „Existuje na internetu několik cenových map. Samozřejmě je nejlepší najít si benzínku, která je trošku známá tím, že nešidí svoje zákazníky, ale současně nabízí nejnižší ceny. A lokální rozdíly jsou veliké – můžete nakoupit i s rozdílem tří nebo čtyř korun,“ dodává. Protože kdo hledá, ten najde – levnou i kvalitní pumpu zároveň.

autor: evk
Spustit audio