Cédéčko může být nosičem smrti

15. červenec 2010 13:01

Z výsledků naší poslední anketní otázky vyplývá, že neuvěřitelné tři čtvrtiny z vás dokážou naskládat veškeré věci na rodinnou dovolenou pouze do kufru svého auta. Necelá čtvrtina z vás pak využívá i prostor na sedadlech a zanedbatelná čtyři procenta nedostatek místa řeší střešním boxem.

Nakládání auta na dovolenou mnohdy připomíná oblíbenou počítačovou hru Tetris. Prostě skládáme zavazadla tak, aby do sebe celá skládanka dokonale zapadla. Stačí jedna chyba, nevyužitý prostor nám bude chybět a budeme muset začít znovu. Chce to trochu umění, ale ono to má i svá pravidla, na která pamatuje zákon.

„Náklad musí být upevněn a uložen tak, aby nemohl spadnout, aby nikoho neohrožoval a také aby nebránil řidiči ve výhledu. Dále nesmí zakrývat registrační značku, aby byla zjistitelná totožnost vozidla, a nesmí zakrývat světla, kdybychom jeli za snížené viditelnosti,“ nechává nahlédnout do světa paragrafů doktor Zdeněk Svátek.

Zastavme se u věcí uvnitř auta. Nesmí bránit řidiči ve výhledu, ale to neznamená, že auto nemůžeme, třeba v případě kombi, naložit až po střechu. Musíme však pamatovat na to, že při prudkém brzdění poletí jakýkoli předmět vpřed, tedy směrem na hlavy cestujících, a to původní rychlostí auta. Dokážete si v tomto případě představit, jakou energii má taková kilogramová kniha v padesátce? Ono stačí i obyčejné cédéčko, které se nám jen tak povaluje po autě a při případné nehodě se změní v kotouček přetínající vše, co mu přijde do cesty. V prostoru pro cestující by tedy měly být uloženy věci zásadně tak, aby nás případně nemohly zranit.

Často pak přijdou ke slovu střešní nosiče. V létě nejčastěji kol. Jejich případný pád pak velmi často končí nehodou.

„Je to jednak přestupek, protože řidič, který přepravoval nedostatečně zajištěný náklad porušil paragraf 52 zákona 361, který upravuje přepravu nákladu. Může se stát, že dojde i ke škodě - na věcech, na zdraví nebo dokonce může dojít i k usmrcení osoby. Na řadu potom přichází náhrada škody a případný trestní postih za ublížení na zdraví z nedbalosti.“

Za nehodu, kdy náš náklad ohrozí někoho jiného, budeme moct jednoznačně my. Ke slovu se dostávají také střešní boxy, které v posledních letech nahradily dřív tolik populární zahrádky.

„Podle mého názoru je o střešní boxy velký zájem. Na letní dovolenou se využívají například na převoz kočárků nebo dalších věcí na dovolenou. Když mají lidi menší auto, musí si ke zvětšení prostoru pro zavazadla pomoct střešním boxem,“ prozrazuje Jiří Kelner z Neomaxu.

Cena se odvíjí nejen od použitých materiálů, ale i jejich zabezpečení proti krádeži. Může vás stát tři, ale také 25 tisíc korun. Potřebujeme-li tedy box jen jednou za rok na dovolenou, vyplatí se ho raději zapůjčit. Jenže musíme si dát pozor, aby na naše auto pasoval.

autor: pgj
Spustit audio