Bezpečné silnice dětem

16. listopad 2004 13:17

Bilance dopravních nehod, kterých se účastní děti, je tragická. Jenom v roce 2003 při těchto haváriích zahynulo 36 dětí do 15 let, 366 jich bylo zraněno těžce a 3 035 lehce. V roce 2002 bylo mrtvých dokonce 44!

Čísla statistik by nemusela být tak ani zdaleka tak hrozivá - úmrtnost dětí na silnicích u nás je třikrát vyšší než Nizozemsku, Švédsku a Itálii a dvakrát vyšší než v dalších "starých" zemích Evropské unie. Varující jsou také hlavní příčiny úmrtí dětí. Patří mezi ně především to, že rodiče své ratolesti převážejí v autě bez použití dětských sedaček či sedáků nebo jim dovolí jezdit na kolech bez cyklistických přileb.

Děti jako chodci a cyklisté také často špatně řeší situace, které silniční provoz přináší. Svědčí to o tom, že dopravní výchova sice děti učí pravidla, ale mnohdy už ne jejich uplatnění v reálných situacích. Podle odborníků na dopravu se příčiny dají shrnout jednou větou: Nedostatečná prevence a nízká informovanost.

Pro zlepšení situace by pomohly úpravy dopravního prostředí (dopravně-bezpečnostní audity v obcích a následné řešení kritických prvků). Projekty, které zvyšují bezpečnost dětí na cestě do školy nebo na sídlišti, dohled policie či dobrovolníků na přechodech pro chodce v blízkosti škol, informace rodičům o nutnosti používat sedačky či přilby a ještě lépe uzákonění této povinnosti a řada dalších opatření.

Logo

Základem pro jakékoliv zlepšení situace je však lepší informovanost o problematice dětí v silničním provozu, o příčinách a možnostech řešení. Informováni by měli být rodiče, zástupci státní správy i samosprávy, učitelé i děti. A právě tady leží velká výzva, na kterou chtějí společně reagovat Nadace Naše dítě a Volvo, které společně s dalšími partnery připravují program Bezpečné silnice dětem.

Pomozte nám tedy prosím udělat silnice pro naše děti o něco bezpečnější. Jak? Velmi jednoduše:

Znáte lidi, spolky, instituce či firmy, které něco dělají pro bezpečnost dětí na silnici?
Hlídají na přechodech, vyrábějí aktovky k nepřehlédnutí, postarali se o osvětlení přechodu u školy nebo se třeba zasloužili o nové dopravní hřiště či cyklostezku?
Nebo se třeba starají o děti s následky po haváriích? Myslíte si, že by měli být za svoji práci odměněni?
Že by se o nich mělo více vědět?
Jste přesvědčeni, že jejich úsilí může inspirovat jiné?
Že by vůbec nebylo na škodu je napodobit?
Tak nám o nich dejte vědět!

Logo

Zavolejte nám, pošlete SMS, napište e-mail. Stačí jenom velmi stručně popsat, o jakou aktivitu se jedná a hlavně předat kontakt na vás či přímo na lidi, o které se jedná.

A jenom na okraj. I pro vás, kteří se nám ozvete, máme nějakou malou odměnu. A navíc každý z vás má šanci strávit příjemný víkend v pěkném prostředí a se zapůjčeným bezpečným vozem k tomu. Ale to opravdu jenom tak na okraj.

Kontaktovat nás můžete na:
tel. a SMS: 800 186 586
e-mail: clive@clive-detem.cz

Spustit audio