Bezpečně: Jak převážet lyže, snowboardy a další lyžařskou výbavu

14. únor 2020 13:20

Převoz lyží a další výbavy na zadní sedačce nebo v zavazadlovém prostoru bez upevnění hrozí nejen pokutou, ale zejména vážným zraněním při prudkém brzdění.

Lyže na zadní sedačku, lyžáky pod nohy a hurá na hory – nejhorší možný scénář. Za neupevněný náklad v autě hrozí v Česku i za hranicemi pokuta. Především ovšem v případě dopravní nehody, nebo už jen při prudkém brzdění se nezajištěné lyžařské vybavení snadno promění v neřízené střely. Může vážně zranit, nebo i zabít.

Lyžáky do boxu nepatří

Reportér Radiožurnálu Luděk Hubáček zjišťoval, jak na přepravu bezpečně. Vydal se mimo jiné do centra střešních boxů v Hostivaři. Jeho pracovník Daniel Záhoř popsal, jak se do boxu upevňují lyže: "Jsou tam popruhy, kterými lyže musíte dát dohromady, aby při nějaké nehodě nevyletěly ven z auta. V tomto boxu jsou kovové přesky, na třech místech. Položíte lyže. Protáhnete přes ně popruh. A lyže dotáhnete. Jsou bezpečně upevněné."

Čtěte také

Do střešního boxu můžete dát kromě lyží i hůlky. Lyžařské boty tam už ale nepatří, upozorňuje Pavel Havelka z časopisu Snow, který se věnuje sjezdovému lyžování: "Podle předpisů by to tam být nemělo, protože v tom boxu musí být vybavení dobře fixované. Proto jsou tam popruhy. Lyže, snowboardy, všechno se má dobře utáhnout, aby to při případné kolizi nevyletělo ven. Takže boty by tam správně být neměly."

Neupevněné může i zabít

Pokud na autě není střešní box a lyže tak musí být ve voze, neměly by volně ležet v zavazadlovém prostoru ani mezi sedadly. V případě nehody totiž můžou autem proletět.

"Prorazí to klidně čelní okno, dokáže to pořezat člověka," varuje dopravní expert Ústředního automotoklubu Igor Sirota. Ten doporučuje převážet lyže v autě ve speciálním vaku, který je někdy i součástí výbavy vozu.

Gumicuk nebezpečným prakem

Pokud vak nemáte, stáhněte lyže speciálními páskami nebo popruhy a ty pořádně připevněte, doporučuje Sirota a dodává: "Co určitě v žádném případě nevolit, jsou klasické české gumicuky. Při havárii, při nárazu, při prudkém brzdění, se změní v jakýsi prak, který naopak vystřelí lyže nebo hůlky dopředu."

Čtěte také

Sankce u nás a v zahraničí

Lyže, lyžařské boty a helmy by měly být vždy na dně zavazadlového prostoru. V Česku můžete za neupevněné lyže dostat pokutu až dva 2.000 korun. Pokud pojedete na hory například do Rakouska, pak vám za to hrozí sankce až do výše 5.000 Eur, tedy zhruba 130.000 korun.

autoři: Luděk Hubáček , ZV
Spustit audio