Berlínský Pergamon stojí doslova nad propastí. Generální oprava vyjde na tři čtvrtě miliardy eur

V Berlíně se v pondělí uzavře jedna z jeho nejnavštěvovanějších památek. Slavné muzeum Pergamon je poutním místem pro všechny, které zajímají dějiny Persie nebo Sumeru. Honosná budova ale vznikla na nesprávném místě a teď ji čeká nebývale dlouhá rekonstrukce. Některé jeho části budou nepřístupné celých 14 let.

„Pergamon byl otevřený v roce 1930 a hned po devíti letech kvůli válce zavřel. Budovu těžce poškodilo bombardování, a sice se to pak snažili opravit, ale nějakou větší rekonstrukcí vlastně neprošlo,“ vysvětluje ředitelka muzea Přední Asie Barbara Helwingová.

Stavba bude dlouhá i na berlínské poměry. A to se bavíme o městě, které třeba na nové letiště čekalo prakticky dvacet let.

Ředitelka muzea Přední Asie Barbara Helwingová popisuje, co budovu v následujících letech čeká

„Slyšel jsem, že to má trvat čtyři roky,“ říká Franz, který se přijel do muzea ještě naposledy podívat až z rakouského Innsbrucku. Když ho vyvádím z omylu a upřesňuji, že rekonstrukce bude ještě o deset let delší, dodává suše: „No, to už je celkem dlouho. To by už snad mohli stihnout.“

„Koukal jsem i po zdech a tak, a nepřijde mi to tu zas tak hrozné. Hlavně když to srovnám s jinými muzei. Ale zase těžko říct, co všechno tu chtějí dělat,“ zamýšlí se.

Nad propastí

Popis plánovaných oprav by zabral hodiny, ale ředitelka Helwingová se to pokouší shrnout co nejstručněji.

„Předně – opravuje se chráněná památka a všechno tak musíme konzultovat s památkáři. Ale hlavně muzeum stojí na nevhodném podloží. Dole pod námi je vlastně jen velká díra. Je to pozůstatek z doby ledové, hluboký asi třicet metrů,“ popisuje.

„Stavaři to zjistili, až když byly plány Pergamonu hotové, a přes tu mezeru udělali obří betonový oblouk, na kterém celá budova stojí. No a teď musíme tenhle více než sto let starý beton kousek po kousku nahradit a zároveň neohrozit památku,“ líčí úskalí rekonstrukce Barbara Helwingová a dodává, že postavit všechno odznova by bylo jednodušší.

Stopy po střelách zůstanou

Ani vnější stav budovy Pergamonu ale není v nejlepší kondici a zaměstnancům se tu nepracuje zrovna snadno.

„Původní fasáda je teď celá pokrytá sítí, aby zachytila padající omítku, která na některých místech už v podstatě chybí. Taky jsou krásně vidět místa, která za války zasáhly střely – při rekonstrukci je chceme zachovat, je to ostatně součást dějin. Jen je zpevníme, aby se pod nimi mohlo bez obav chodit,“ pokračuje ředitelka Helwingová.

„Velké problémy máme i uvnitř – přes skleněnou střechu zatéká a tak dále. Opravdu už je načase to opravit,“ dodává.

Návštěvník si toho možná na první pohled nevšimne, ale budova slavného muzea Pergamon po bezmála sto letech fungování nutně potřebuje důkladnou rekonstrukci

Drahé, ale nezbytné

Prakticky všechny exponáty muzea musí z budovy pryč. A Pergamon konečně dostane třeba i klimatizaci, bez které se musel dům plný starožitností obejít.

A jak už to u každé stavby bývá, otázkou je, kolik to celé bude stát. „Rekonstrukce by měla vyjít na 722 milionů eur. Je v tom započítaný i určitý polštář, ale člověk nikdy neví,“ připouští Barbara Helwingová.

Muzejní tým bude mezitím vymýšlet novou koncepci všech výstav. Za čtyři roky se otevře aspoň první část expozice, která bude pro návštěvníky, a hlavně exponáty o dost přívětivější.

autoři: Václav Jabůrek , and
Spustit audio

Související