Batman hájí dobro v českých kinech

9. srpen 2008

Netopýří muž, nebo-li Batman se vrací na filmová plátna - českou premiéru si odbyl právě tento čtvrtek. Poslední epizoda nese podtitul Temný rytíř a režijně ji zpracoval Christopher Nolan. Zajímavostí je, že si zde naposledy zahrál zesnulý herec Heath Ledger. Jak říká naše kolegyně Anna Hašková, jedná se tradičně o velkolepou podívanou.

NECHCETE ČÍST? POSLECHNĚTE SI CELOU RECENZI!

Letos v létě se s filmovými adaptacemi známých komiksů roztrhl pytel. Po Hulkovi a Hellboyovi do našich kin vstupuje pod názvem Temný rytíř i další pokračování Batmana. Komixová postava vytvořená Bobem Kanem a Billem Fingerem byla na stříbrném plátně oživena různými režiséry již několikrát. Velkého úspěchu dosáhly zejména filmy Batman a Batman se vrací, jež vznikly počátkem devadesátých let pod režijním vedením Tima Burtona. V roce 2005 však dobyl světová kina snímek Batman začíná, režiséra Christophera Nolana. V hlavní roli se tehdy celosvětově proslavil Christian Bale.

00760658.jpeg

Na úspěšnou spolupráci mezi Nolanem a Balem se můžete těšit i v Temném rytíři, který na film Batman začíná přímo navazuje. Ze starých známých hrdinů se kromě představitele Batmana setkáte i se sluhou Alfredem Michaela Caina, policejním poručíkem Garyho Oldmana nebo Batmanovým pomocníkem Luciusem, jehož ztvárnil Morgan Freeman. Příjemným překvapením Temného rytíře je obsazení Heathe Ledgera do role šíleného maniaka Jokera. Ledger, který zde vytvořil svou poslední filmovou roli a nutno říct že i výrazným způsobem ovlivnil kvalitu filmu. Scény v nichž Ledger fantasticky podrobným způsobem rozehrává všechny struny Jokerovy pokřivené a úchylné duše patří k nejpůsobivějším ve filmu, doslova z nich běhá mráz po zádech. Skoro by se až chtělo říct, že je takového výkonu do komerčního blockbusteru škoda.

A o co že v novém Batmanovi vlastně jde? Dějové peripetie Temného rytíře svou spletitostí překonaly první díl a divák má občas dojem, že se začíná ztrácet, přesto je podívaná megalomanská a pohlcující. Batman, alias Bruce Wayne se s pomocí policejního poručíka Gordona a státního zástupce Harveyho rozhodne skoncovat s organizovaným zločinem v městě Gotham jednou provždy. Zdá se že se jejich snaha nemine s účinkem, dokud se na scéně neobjeví Joker, rafinovaný šílenec, používající k maskování obličeje klaunský make-up. Joker sjednotí gothamskou mafii a rozhodne se Batmana i všechny jež mu pomáhají sprovodit ze světa. Jeho pohnutky ale nejsou, na rozdíl od ostatních zločinců, touha po majetku a moci, loupí a vraždí pouze pro vlastní povyražení. O to je nebezpečnější. Jeho úlisná hra připraví několik Batmanových přátel o život a jednoho z hlavních hrdinů přivede na scestí. A nebezpečí že se ze strážce pořádku přičiněním Jokera stane zločincem hrozí i hlavnímu hrdinovi.

00760657.jpeg

Temný rytíř rozhodně není podívanou pro útlocitné umělecké duše. Je strhující, efekty a akčními scénami našlapanou pohádkou pro otrlé dospělé a jako takový se také musí hodnotit. Fanoušky tohoto žánru bude zajisté vynášen do nebes, nás střízlivější ale rozhodně neurazí, budeme-li mít ovšem při sledování na paměti že nekoukáme na Bergmana nebo Menzela, ale na vysokorozpočtový trhák americké produkce.

Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.