Auto po prvním majiteli už nekoupíte. Jeho druhým vlastníkem bude autobazar

21. leden 2015 13:20

Z bazarů postupně zmizí auta po prvním majiteli. Změny v přihlašování aut způsobily, že druhým vlastníkem je ve velkém technickém průkazu autobazar, přestože s autem prakticky nejezdil.

„My tady máme to auto třeba třicet dní. Najede 50 kilometrů – pět projížděk po deseti kilometrech. Přesto budeme v technickém průkazu vedeni jako druhý majitel. To znamená, že z nabídek by měly zmizet veškeré vozy s informací: auto po prvním majiteli,“ přibližuje Pavel Foltýn z jednoho z největších českých autobazarů. Ten si dokonce vyžádal i stanovisko České obchodní inspekce.

Čtěte také

„Musíme uvádět pravdivé informace a pravdivou informací je podle České obchodní inspekce to, že auto mělo dva majitele.“ Což podle nejmenovaného majitele menšího pražského bazaru, rozhodně není ideální. „Už v tu chvíli auto není tak zajímavé.“ A při dalším prodeji přes bazar, to papírově budou už čtyři majitelé, přestože fakticky s ním jezdili jen dva. Ani řidičům se to moc nelíbí.

„Ten fakt, že to kupuji z autobazaru je daný, tak nechápu, proč by to tam mělo být. Je to stejně jedno. Určitě bych byl za to, aby to bylo po prvním majiteli, když už budu ojetinu brát.“

Databáze

Ředitel odboru provozu silničních vozidel ministerstva dopravy Josef Pokorný v tom ale nevidí problém. Zvláště po spuštění ministerské aplikace kontrolatachometru.cz, která využívá databáze stanic technických kontrol. „První údaj je po čtyřech letech od první registrace nového vozidla. Potom pravidelně údaje po dvou letech, případně evidenční kontroly z důvodu prodeje auta.“ Kdo chce koupit ojetinu, musí hledat co nejvíc informací.

autor: evk
Spustit audio