Auta mohou brzdit automaticky. V Milovicích testují rychlost zabrždění při nečekaném vběhnutí chodce

Na polygonu společnosti Valeo v Milovicích se při testování aut využívají speciální figuríny, které umí nečekaně vstoupit přímo před projíždějící auto. Figurína dítěte na skateboardu je ovládána z panelu a navíc komunikuje s WiFi zařízením. Model, který má cenu několika tisíc euro, je vyroben z tvrzené pěny, aby se při testování nepoškodil. Testováním se zjišťuje, jak rychle jsou auta schopna zabrzdit při nečekaném vběhnutí chodce na vozovku.

Na polygonu společnosti Valeo v Milovicích při testování se využívají speciální figuríny, které umí nečekaně vstoupit přímo před projíždějící auto.

Pohyblivý pomocník

Tomáš Pospíšil ze společnosti Valeo přibližuje figurínu, která vypadá jako dítě na skateboardu. „Vydrží náraz v rychlosti 80 kilometrů za hodinu,“ líčí Pospíšil a dále předvádí ovládací panel s joystickem, který mu umožňuje ovládat pohyb figuríny. 

Automobil, který slouží k testování, je běžně vyráběný model. Řidič David testuje, jak rychle zvládne zastavit před chodcem, který vběhne do vozovky. „Naše rychlost je 30 kilometrů za hodinu, dítě stojí na chodníku a poté, co se rozběhne do vozovky auto, začne brzdit.“

Stihli jsme zabrzdit a dítě jsme nezranili, a to díky kameře u zrcátka, která je v současnosti standardní výbavou automobilů. 

Simulace kolize s chodcem

Čtěte také

Model dítěte má asi metr dvacet na výšku. „Základem modelu je base station, na kterou je připojené GPS zařízení,“ vysvětluje Pospíšil. Testování probíhá tak, že WiFi zařízení komunikuje s figurínou i s automobilem. Stanoví se bod, ve kterém by auto v případě nezabrzdění mělo narazit, ale protože má funkční systémy, tak zabrzdí a kolizi zabrání. 

Figurína na testování je vyrobena z tvrzené pěny, která vydrží náraz a zároveň nepoškodí automobil.

Tímto způsobem se zjišťuje, jak rychle jsou auta schopna zabrzdit při nečekaném vběhnutí chodce na vozovku.

autoři: Eva Kézrová , zup
Spustit audio

Související