Aplikace: Zpravodaj Zelené vlny

Stáhněte si mobilní aplikaci a staňte se Zpravodajem Zelené vlny. Pomůžete ostatním řidičům vyhnout se kolonám, nebezpečným překážkám, někdy i škodě, případně zranění. Známe lepší cestu i díky vám! Appku teď ladíme, uvítáme vaše postřehy a náměty, jak vylepšit současnou beta verzi.

Stáhněte si aplikaci 'Zpravodaj Zelené vlny':
• App Store (Apple): iPhone, iPad
Obchod Play (Google): mobily a tablety s Androidem

Appka pro iOS a Android: Co umí?

Mobilní aplikace: Zpravodaj Zelené vlny

Aplikace 'Zpravodaj Zelené vlny' pro mobily a tablety s operačními systémy iOS a Android je teď ve fázi BETA pro veřejné testování. V aktuální verzi nabízí tyto funkce:

  • Přehrávač nejaktuálnější Zelené vlny Radiožurnálu – Spolehlivé dopravní zpravodajství kdykoliv potřebujete
  • Volání na bezplatnou linku 800 553 553 přes jedinou ikonu a současné odeslání lokalizačních údajů (volitelné) – Spojte se s dispečinkem Zelené vlny a upozorněte ostatní řidiče na dopravní komplikace snáze, rychleji a přesněji
  • Volitelná registrace – Využívejte aplikaci anonymně, nebo se staňte registrovaným Zpravodajem Zelené vlny a získejte pravidelné odměny za pomoc s hledáním lepší cesty
  • Oznámení – Možnost přijímat upozornění na nejzávažnější dopravní problémy, klubové info Zelené vlny, informace Radiožurnálu a Českého rozhlasu
  • Mapa dopravní situace – Webová aplikace ŘSD dopravniinfo.cz s daty z Jednotého systému dopravních informací (JSDI)
QR kódy: Stažení aplikace Zpravodaj Zelené vlny – iOS / Android

ZELENÁ VLNA RADIOŽURNÁLU: ZNÁME LEPŠÍ CESTU – VE DNE, I V NOCI
Radiožurnál je jediné rádio v Česku s dopravním zpravodajstvím nonstop 24 hodin denně. Zelenou vlnu vysíláme celý den nejpozději každých 30 minut, po dobu dopravní špičky po 15 minutách, při mimořádných událostech okamžitě.

Testujte s námi

Budeme rádi, když se s námi podělíte o své zkušenosti z užívání mobilní aplikace. Uvítáme vaše ohlasy, připomínky a náměty. Pište vývojářům na e-mailovou adresu: aplikace@rozhlas.cz

Aplikace Zpravodaj Zelené vlny v autě

Navigační aplikace a dopravní zpravodajství v rádiu si nekonkurují, doplňují se

Rozhlasové dopravní zpravodajství zůstává relevantním informačním zdrojem pro řidiče i v době dynamických navigačních aplikací. Jejich zkušení uživatelé dobře vědí, že žádný systém není dokonalý. Trasu navrhovanou i tou nejschopnější navigací, která kalkuluje s některými daty o stavu provozu, musí řidič přinejmenším čas od času korigovat. Lidský faktor zůstává podstatným. Někdy šoférovi pro rozhodnutí stačí místní znalost. Jindy jsou užitečné podrobnější informace o dopravních problémech, jaké nabízí právě Zelená vlna Radiožurnálu.

Aplikace Zpravodaj Zelené vlny v autě

Naši redaktoři do dopravních hlášení agregují zprávy od Policie ČR, Národního dopravního informačního centra (ŘSD), TSK Praha a dalších správců komunikací, také údaje z telematických systémů. Berou v potaz nejen fakta o aktuální situaci, nezřídka pracují i s časovým výhledem, jak jej kupříkladu z místa zásahu upřesňují složky IZS. Navíc sledují výstupy z dálničních a městských kamer, mají k dispozici vlastní motohlídku a především využívají poznatky od Zpravodajů Zelené vlny.

Nenahraditelné informace od Zpravodajů ZV

Právě varování od posluchačů-motoristů, kteří volají do nonstop dispečinku Zelené vlny na bezplatnou linku 800 553 553, jsou v mnoha případech tím nejcennějším zdrojem postřehů z dálnic a silnic. A to jak z hlediska přesnosti v popisu momentálního stavu na místě nehody nebo jiné události, tak i z hlediska rychlosti. Řidiči jsou totiž na místě jako první, z podstaty věci dříve než dorazí policisté a záchranáři.

Dispečink Zelené vlny

Díky okamžitým upozorněním od našich Zpravodajů můžeme v mimořádných vstupech Zelené vlny varovat řidiče například před nebezpečnou překážkou ještě v kritické době, kdy není náležitě označená.

Při příjmu dopravních hlášení od Zpravodajů Zelené vlny, respektive posluchačů Radiožurnálu a dalších stanic Českého rozhlasu, sázíme na přímou komunikaci s naším dispečerem. Co přesně se stalo? Jaké pruhy jsou neprůjezdné? Hrozí nějaké nebezpečí? Je místo alespoň nějak označené? Už dorazila policejní hlídka? To by vzkaz na záznamníku nepostihl. A kliknutí na jednu ikonu už vůbec ne. Proto jednoznačně preferujeme telefonické spojení a komunikaci člověka s člověkem.

Hovor s dispečerem Zelené vlny se v mnohém podobá telefonátu na tísňovou linku. Identifikace přesného místa, kde se dopravní komplikace odehrává, je primárním cílem takového dialogu. Usnadnění, zrychlení a zpřesnění tohoto kroku je jedním z hlavních účelů naší nové aplikace. Ta totiž jedním tlačítkem vytočí linku 800 553 553, aniž by si volající musel číslo pamatovat, nebo jej zdlouhavě hledal v seznamu kontaktů, a současně odešle do dispečinku údaj o přesné poloze daného telefonu. Lokalizace je tak dílem okamžiku, šetří se tím cenné sekundy až desítky sekund. O to rychleji se urgentní varování Zelené vlny dostane do vysílání Radiožurnálu.

Děkujeme všem, kdo volají nonstop dispečink Zelené vlny na bezplatné lince 800 553 553. Důležitý je každý jeden telefonát s postřehem ze silnic. Pomůžete ostatním řidičům vyhnout se nepříjemnostem, ušetřit čas, možná předejít škodě, nebo dokonce i zabránit zranění.
Tým Zelené vlny

Aplikace Zpravodaj Zelené vlny je užitečná i přímo pro svého uživatele. Nejaktuálnější dopravní hlášení si může přehrát kdykoliv potřebuje. Pokud tedy za volant usedne těsně po zprávách a živé vysílání Zelené vlny mu právě uteklo, nebo jen nějakou podrobnost přeslechl, může si nyní poslední odvysílanou relaci přehrát kdykoliv podle vlastní potřeby. K dispozici jsou i další funkce.

Zkušenosti bezmála pěti dekád

Dopravní zpravodajství Českého rozhlasu funguje už 46 let. Zelená vlna se vysílala poprvé 29. září 1974. Zpočátku byla týdenníkem. Pořad pro motoristy obsahoval vedle dopravních hlášení i další tematické příspěvky. Dnes nabízí Radiožurnál aktuální informace pro řidiče jako jediné rádio v Česku nepřetržitě 24 hodin denně, celý den nejpozději každých 30 minut, během dopravní špičky po 15  minutách a při mimořádných událostech okamžitě.

FAQ: Časté dotazy k mobilní aplikaci

Jsem už registrovaným Zpravodajem Zelené vlny. Mám se do aplikace znovu registrovat?

Účty se automaticky propojí, stačí zadat telefonní číslo. Při prvním spuštění je potřeba v aplikaci zadat a pomocí SMS ověřovacího kódu potvrdit své telefonní číslo. Jakmile zadáte telefonní číslo, které je zapsané v už existující registraci Zpravodaje Zelené vlny (vyřízené dříve přes webový formulář), a které je aktivní, pak se do aplikace načtou údaje z vaší registrace. Následně je možné jednotlivé položky v aplikaci upravovat, aktualizovat.

Jaká data obsahuje Mapa dopravní situace?

Funkce Mapa odkazuje na web dopravniinfo.cz, službu Ředitelství silnic a dálnic. Zde jsou dostupná data z Jednotného systému dopravních informací (JSDI). Tato on-line databáze spojuje zprávy z věrohodných zdrojů, jakými jsou Policie ČR, Hasičský záchranný sbor, Národní dopravní informační centrum (ŘSD), další správci komunikací, vybrané orgány, organizace a instituce s působností v dopravě i další subjekty. Jediným médiem v Česku, jež je součástí JSDI, je Český rozhlas – redakce Zelené vlny Radiožurnálu.