Anticenu za nejhorší výmol už dvakrát dostala pražská ulice U Seřadiště. Která vyhraje letos?

12. duben 2016 09:45

Řidiči můžou i letos hlasovat pro nejhorší výtluk na českých silnicích. Přes stránky Výmoly.cz už šestým rokem motoristé upozorňují silničáře na díry ve vozovce, tím jim pomáhají monitorovat stav na našich silnicích. Mediálním partnerem projektu je Zelená vlna Radiožurnálu. Jeden výmol našel v Praze 9 na rušné křižovatce ulic Kostelecká - Za tratí i náš reportér a uložil ho na web.

„Důvod proč tady stojím, jsou dva výmoly hned za křižovatkou směrem do centra. Jeden z nich má téměř půl metru na délku a řidiči si ho všimnou kolikrát na poslední chvíli. „Na skútru jsem zničil ráfek, měl jsem defekt,“ vypráví kousek od křižovatky řidič Michal. O každém výmolu, který řidič objeví, může dát vědět ostatním. Na stránkách Výmoly.cz stačí klinout vpravo nahoře na „přidat výtluk“, a pak vyplnit krátký formulář, kde popíšete, jak je díra v silnici hluboká a přidáte jednu až čtyři fotografie. Potom už v mapě stačí jenom zadat adresu, kde se výtluk nachází a dát uložit. Během několika málo vteřin se objeví na internetových stránkách.

Čtěte také

„Na jaře připravujeme velký upgrade mobilních aplikací pro Android a iPhone, tablet a iPod. Dočkat by se konečně měli také uživatelé Windows,“ říká autor projektu Výmoly.cz Petr Čaník. Nová verze mobilní aplikace by měla fungovat nejpozději do června. Do té doby budou k dispozici hlavně internetové stránky, na kterých můžou lidé nově označit i nebezpečné úseky a železniční přejezdy.

Šéf Besipu Martin Farář říká, že díky tomuto projektu se silničáři rychleji dozví o poničených vozovkách a výtluky tak opraví. „Ten projekt není v uvozovkách jenom o tom opravení, ale je to také o komunikaci, kdy přijímáme podněty občanů a řidičů na nějaký problém, na který se reaguje. Například v loňském roce bylo takovýmto způsobem hlášeno 2000 závad na komunikaci.“

Z toho bylo opraveno přibližně 40 procent. Ministerstvo dopravy podle mluvčího Zdeňka Neusara dalo letos krajům na opravy silnic druhých a třetích tříd tři miliardy korun. „Nejvíc získá Středočeský kraj, přibližně 530 miliónů. V Jihočeském kraji je to přibližně 335 miliónů,“ říká Neusar. Hlasovat o nejhorší díře na silnici můžou lidé na stránkách výmoly.cz ode dneška až do konce července. Loni už po druhé dostala anticenu pražská ulice U Seřadiště.

autor: hbc
Spustit audio