Ani "měřený úsek" nás nezbrzdí

8. červen 2009 13:02

Městští strážníci z Kostelce nad Orlicí zkoušeli, jestli má vůbec smysl měřit rychlost. Od nového roku totiž může městská policie měřit jen na úsecích, které jsou vymezeny značkou "měření rychlosti". Takové kontroly pak nemají podle strážníků příliš velký smysl.

Výsledky radarových kontrol však překvapily nejen je, ale také našeho reportéra Jiřího Freymutha...

Tolik reportáž přímo ze silnice, kde se označování měřených úseků týká pouze městské policie. Ta státní může měřit kdekoli, aniž by byla povinna dát tam značku. A co víc, jak nám řekl šéf dopravní policie Leoš Tržil, dopraváci budou chtít změnu zákona, aby značky nikde nebyly.

"Plyne z toho jedna věc. Tam, kde jsou značky vyznačující měřený úsek a jezdí tam ti samí řidiči, tak ti si to už pamatují - zkusí to například jednou projet, zjistí, že je nikdo nezastaví a potom už jezdí bez ohledu na pravidla. Potom toto dopravní značení ztrácí smysl, protože přece nejde o to, zda tam značka je nebo ne, ale řidiči by měli respektovat rychlost. Policie bude určitě jedna z těch, která bude doporučovat změnu zákona a odstranění těchto značek, protože v okolí silnic je už tak hodně dopravních značek."

Spustit audio