Alkohol za volantem: Náhrada škody může viníka nehody přijít dráž než ztráta ŘP a pokuta

22. únor 2019 07:45

Usednout za volant po sklence alkoholu se opravdu nevyplatí. Pokud řidič způsobí nehodu pod vlivem, může přijít nejen o řidičský průkaz, ale až o statisíce korun. Pojišťovna po něm totiž může vymáhat způsobenou škodu.

Vloni podnapilých viníků nehod přibylo

Sklenička piva nebo vína vás může vyjít i na několik desítek či stovek tisíc korun. A to v případě, že po vypití budete řídit auto a způsobíte dopravní nehodu. Takových řidičů loni v Česku přibylo. Podle policejních statistik zavinili motoristé pod vlivem alkoholu přes 4.600 dopravních nehod. To je téměř o 400 případů víc než v roce 2017.

„První výsledek dechové zkoušky byl pozitivní. Výsledek ukázal 0,61 promile alkoholu v dechu. A opakovaná zkouška po pěti minutách byla taktéž pozitivní. A tam byl výsledek 0,57 alkoholu v dechu.“ Takto třeba policisté odhalili opilého řidiče na pražské Jižní spojce. Ten naštěstí nezpůsobil žádnou nehodu.

Pojišťovny vymáhají škody

Kdyby ale do někoho naboural, pojišťovna by po něm mohla vymáhat způsobenou škodu, potvrzuje Milan Káňa z Kooperativy: „U alkoholu jsou dva pohledy. U povinného ručení vždy poškozenému vyplatíme to pojistné plnění, které mu náleží. Nicméně pak tu částku, kterou vyplatíme, můžeme vymáhat po viníkovi té škody, který byl pod vlivem alkoholu.“

U havarijního pojištění pak nemusí pojišťovna vyplatit řidiči žádnou částku na opravu auta. Kooperativa loni řešila asi dvě stovky takových případů a celkem šlo o částku ve výši zhruba 20 milionů korun. Podobná čísla hlásí i pojišťovna Allianz, říká její mluvčí Václav Bálek: „Postihy kvůli alkoholu tvoří dlouhodobě přes polovinu regresu z povinného ručení. Ze 423 případů za loňský rok jich bylo 200 způsobeno právě pitím.“ Za loňský rok si pojišťovna nárokovala celkem asi 16 milionů korun.

Podnapilí řidiči zkoušejí i pojistné podvody

Pojišťovně se podařilo taky odhalit pokus o pojistný podvod. Popisuje mluvčí Václav Bálek: „Paní na osamělé cestě narazila do stromu. Tam v okolí nikdo nebyl. Nevšimla si, že v poli ji někdo pozoruje. Zavolala odtahovou službu. Ta ten vůz naložila a odvezla. Za 24 hodin ho tam přivezla znovu a zase zasekla do toho stromu zpátky. A teprve potom ta řidička oficiálně zavolala policii a odtahovku. Pointa byla, že byla podnapilá. A když věděla, že o těch 24 hodin dřív by z havarijního pojištění nedostala pojistku.“ Žádné peníze z havarijní pojistky nakonec ženě vyplaceny nebyly.

Při nehodách zaviněných alkoholem zahynulo loni 76 osob, to je zhruba sedmina z celkového počtu obětí.

autor: hbc
Spustit audio