Alice Muthspiel: Francie naruby

8. únor 2024

Vše nasvědčuje tomu, že olympijské hry v Paříži budou letos opravdu francouzsky olympijské! V soutěži se momentálně utkávají manifestující zemědělci, protestující učitelé, nespokojení se svými platy a pracovními podmínkami, pařížský dopravní podnik, jenž si naplánoval stávky až do září, a řidiči zdravotních taxi blokující dopravu ve velkých městech, protože jim pojišťovna stanovila neadekvátní sazby za přepravu pacientů.

Policisté demonstrují své přání, aby jim bylo přidáno na odměnách za přesčasovou práci během her, a dokonce už i rybáři z Bretagne vyšplouchli ryby před Meziregionální námořní ředitelství v Nantes na protest proti nesmyslným předpisům.

Čtěte také

Doufejme, že se nepřidají popeláři jako vloni. Zápach hořících odpadků a ryb by byl opravdovou výzvou a neplánovaným olympijským ohněm pro Amelii Oudéa-Casterovou, novou ministryni školství, mládeže, sportu a olympijských her, se kterým by musela vystoupit na vrchol hory Olymp svých schopností a možností.

Nejsledovanější byl bezesporu protest „hladovějících“ zemědělců. Francouzi se chovali s extrémní solidaritou, zásobovali je potravinami a nápoji po celé délce trasy a starostové obcí jim dávali na radnicích k dispozici vytopené sály s toaletami. Někteří zemědělci se přemisťovali 30kilometrovou rychlostí až 300 kilometrů.

Bylo jasné, že svůj boj jen tak nevzdají. Díky nonstop informacím v médiích se už ví, že pracují 14 hodin denně, sedm dní v týdnu, zatěžuje je dodržování pro ně nesmyslných kvót a nařízení a neustálé kontroly. Noci tráví vyplňováním administrativních papírů a mnozí si nemohou dovolit jet na dovolenou.

Čtěte také

Například zemědělec a chovatel 150 koz Nicola z Agen v jihozápadní Francii vydělá jen 350 eur za měsíc. Letos měl šest dní dovolené, přičemž na tři dny odjela s dětmi manželka a pak na tři dny on. Někdo přece musel hlídat kozy! Svěřil se také, že když byl s ostatními 78 kolegy ve vazbě za vniknutí do areálu Rungis, policisté se jim omlouvali a ještě jim upekli palačinky.

Na ochranu Paříže nasadil ministr vnitra Darmanin 15 tisíc policistů a četníků a obrněná vozidla. Jsme ve válce, jak jsme kdysi slyšeli od prezidenta Macrona? Obrněná vozidla proti traktorům, policisté proti poklidným zemědělcům? Jejich konfrontace před zátarasy však probíhala mírumilovně: usmívali se na sebe a diskutovali; mají podobné či stejné platy a statisticky stejný počet sebevražd v oboru.

Čtěte také

Pokud měli policisté podezření, zavelel syndikátní vůdce: „Všichni zdvihněte ruce nad hlavu… Vidíte, nemáme petánkové koule!“. Nosí žluté čepice s iniciálami C a R zemědělské unie Koordinace venkova, zjevně odkazující na hnutí žlutých vest, a trička s nápisem: „Nechte nás pracovat a dejte nám pokoj!“.

S písní „Parole, parole, parole“ – „Slova, jen slova“ od Alaina Delona a Dalidy na rtech promenádovali své traktory po hlavní Promenádě Angličanů v Nice a blokovali Paříž, prostě jen proto, že milují svou zemi.

Seznam je dlouhý

S čím jsou vlastně nespokojení? Seznam je dlouhý. Nejvíce diskutovanou byla zvýšená daň na nesilniční naftu a povinnost ponechat čtyři procenta orné půdy ladem, aby byla zachována její úrodnost a podpořena biodiverzita. Uložila jim to nová verze SZP – Společné zemědělské politiky Evropské unie, která vstoupila v platnost v roce 2023. V žaludku jim leží zákony o zemědělství a potravinách Egalim, které mají za cíl vyvážit obchodní vztahy v sektoru a zaručit francouzským zemědělcům pevné tržní ceny.

Čtěte také

Zemědělci však obviňuji masovou distribuci z obcházení těchto textů nebo z jejich špatného uplatňování se záměrem ceny snížit. Na stole je dohoda o volném obchodu mezi Evropskou unií a Mercosurem stanovující snížení nebo zrušení cel na dovážené potraviny. O dohodě jedná Francie již od roku 1999. Jako absurdní vidí neekologický dovoz potravin, především ze zámoří a import ze zemí EU a krajin, které nemají stejné normy jako ve Francii. 

Podle zprávy Ekonomické komise Senátu z loňského roku deset až 25 procent z těchto dovážených zemědělsko-potravinářských produktů francouzské normy nesplňuje a osm až 12 procent ani ty evropské. Kontrola dovážených produktů není navíc systematická, kontroluje se pouze tři až sedm procent toho, co se na území dostane, v důsledku čehož se ve Francii prodají nelegální produkty za pět až deset miliard eur ročně. 

Nová forma mobilizace

Ve svém projevu uvádí prezident Macron: „Podařilo se nám zahájit práci na hloubkové revizi logiky a evropského přístupu. Umožní nám přijmout zjednodušující opatření na evropské úrovni a iniciovat změny softwaru, ve kterém žijeme…. Válka je tady a svět se mění…“

Alice Muthspiel

Má pravdu levicový Jean-Luc Mélenchon, když konstatuje: „Nepotřebujeme malá opatření. Potřebujeme hlubokou transformaci zemědělství.“? Traktory už nebrázdí silnice, ale jak dlouho? Národní federace zemědělských svazů FSNA a syndikát Mladí zemědělci prohlašují, že se hnutí jen transformuje do nové formy mobilizace.

Autorka je spisovatelka, žije v Paříži

autor: Alice Muthspiel
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.