Aleš Loprais chtěl Dakar 2013 vzdát

20. leden 2013 14:00

Nebýt rodiny a fanoušků, Aleš Loprais by z rallye Dakar odstoupil. Po technických problémech v páté etapě dojel včera pozdě v noci našeho času do cíle 35. ročníku na šestém místě. Ovšem i tak může být spokojený.

Se starší tatrou, kterou pojmenoval Princezna, vybojoval etapové vítězství a patřil po celou dobu soutěže k nejrychlejším kamiónům. Jeden smolný moment ho však vyřadil z boje o celkové prvenství.

Aleši, pocity z právě zakončeného ročníku jsou pro vás asi rozporuplné. Zažil jste etapové vítězství, ale také obrovskou smůlu.

„Musím se dívat jen na ty pozitivní věci: vyhráli jsme etapu, byli jsme v celkovém vedení kamiónů. Princezna jela jako hodinky až do páté etapy, kdy přišel problém s baterií. Kdyby nebyl, tak s přehledem kontrolujeme z popředí kategorii.

Tímto způsobem se však na Dakar dívat nedá. Já pořád opakuji, že pro bramborovou medaili jsme nepřijeli, takže čtvrté místo pro mě znamená nedojet. Takhle to mám prostě nastavené a jiný asi nebudu. Samozřejmě umístění v top 10 nebo top 5 je skvělé, ale mě zajímá jen bedna. Budeme tedy bojovat dál a těšit se na příští ročník.“

Když se díváme do budoucna, nemůžeme opomenout vaši novou tatrovku, která je právě v dílnách. Představte nám ji.

Objetí Aleše Lopraise s šéfem týmu Kamaz

„Opět bude červená. Bude rychlejší, modernější a hlavně lehčí. Letos jsme jeli se zátěží o 500 kilogramů větší a do toho jsme měli o 1000 Nm nižší točivý moment než ostatní kamióny v první desítce. I přesto jsme dokazovali, že se s tím autem dá jet velice rychle.“

Jaký byl nejhorší moment na letošním ročníku?

Rozhodně ta vadná baterie. Hned jsem volal domů, abych je ujistil, že se nám nic nestalo. Upřímně, byl jsem rozhodnutý, že ze závodu odstoupím, ale podpora rodiny i fanoušků mi pomohla, abych to nedělal. Nakonec jsme se ještě důstojně poprali s konkurencí a zisk několika etapových vavřínů je toho důkazem.“

Máte nového belgického navigátora Serge Bruynkense. Byl jste s ním spokojen?

„Určitě. Na rovinu mohu říct, že lepšího jsem doposud neměl.“

Lopraisův navigátor Bruynkens při přípravě roadbooku

Ročník 2013 je za námi. Co příští Dakar 2014? Odnesete si do něj nějaká zlepšení pro auto?

„Máme spoustu věcí, které by šly zlepšit. Náš největší problém však je, že jsme malý tým a nemáme za sebou rychlou asistenci v závodě. Na druhou stranu jdeme do toho po hlavě a nebojíme se ničeho. Jednou to prostě musí vyjít,“ uzavírá Loprais.

autor: jař
Spustit audio

Více o tématu