Agresivita zabíjí: Česko na silnicích – spěch, růst agresivity, nerespektování pravidel

30. březen 2021 11:00

Netrpělivost, bezohlednost, časté porušování pravidel. On-line test s třicetitisícovou účastí pojmenovává situaci na českých silnicích.

Otestujte se i vy, jestli jste za volantem agresivní. Dotazník s třemi desítkami otázek najdete na webu kampaně Agresivita zabíjí.

Během pěti měsíců si on-line test zkusilo už přes 30 tisíc řidičů. Z výsledků vyplývá, že každý sedmý motorista zbytečně spěchá, nenechává si na cestování dostatek času a to ho nutí k agresivní jízdě.

Čtěte také

Test si vyzkoušel i reportér Radiožurnálu Luděk Hubáček: "Odpovědět jsem musel na 31 otázek. Vyšlo mi, že jsem váhavý střelec. Píšou tu o mě, že se mě na silnici nikdo nemusí bát. A mám být nad některými věcmi více nad věcí, míň se stresovat."

"Pokud uděláte nějakou chybu, nebo rizikově vyřešíte nějakou situaci, nemůžete se rychle rozhodnout," reaguje na reportérův výsledek dopravní psycholožka Vlasta Rehnová.

Agresivita roste. Častější na dálnicích

Výsledky testů ostatních řidičů ukazují, že s různými projevy agresivního chování se na českých cestách setkává 97 % řidičů. Nejčastěji na dálnicích a silnicích mimo obytné zóny.

Řidičům často vadí ostatní účastníci provozu, říká mluvčí České asociace pojišťoven Veronika Nová: "Více než třetina dotázaných přiznává, že je tak zvaně do varu přivede pouhá pomalá jízda jiných řidičů."

Pětina odpovídajících se stresuje, protože je zastihla dopravní zácpa nebo silný provoz. A to donutí řidiče k agresivnímu chování, při kterém si vynucují průjezd, vysvětluje dopravní psycholožka Vlasta Rehnová: "Začnou předjíždět tam, kde se nemá. Nepočkají vteřinu, než třeba vyjede autobus ze zastávky. Přes plnou předjíždí. Předjíždí v zatáčce a podobně."

Nerespekt k pravidlům

K občasnému porušení pravidel se podle výsledků z testů přiznává dokonce přes 90 % řidičů. Víc než polovina z nich argumentuje tím, že si to vyžádala situace. A pětina řidičů je přesvědčená, že není potřeba dodržovat všechna pravidla.

Policejní kontrola

Stoupající agrese na silnicích si všímá i dopravní policie, říká její ředitel Jiří Zlý: "Mnohdy na počátku té události nemusí být jenom velký vztek, ale možná zdánlivě nevinné rozzlobené gestikulování nebo netrpělivé troubení, které u ostatních účastníků právě ty projevy agrese může vyvolat."

Podle Besipu by pro řidiče, kteří pravidla porušují záměrně a velmi agresivním chováním vytvářejí nebezpečné situace, měly platit přísnější tresty, kupříkladu delší zákazy řízení.

Za uplynulých deset let policie eviduje přes 5.500 nehod zapříčiněných agresivní nebo bezohlednou jízdou.

autoři: Luděk Hubáček , ZV
Spustit audio