13. etapa – Šťastní závodníci jsou v cíli, mezi nimi také Češi

19. leden 2014 10:25

Než závodníci obdivovali krásné kopce s domy ve Valparaisu, museli zdolat kopce poseté kaktusy v poslední 157kilometrové rychlostní zkoušce. Pýcha a radost z překročení cílové čáry už byla blízko, ale statistiky jsou neúprosné: v každém ročníku jeden nebo více jezdců v poslední fázi závodu odpadne. Proto byla na místě opatrnost. I když byli už blízko cíle, vytrvalost byla soutěžící nejlepším spojencem, který zajistil místo na cílové rampě.

V Jižní Americe se letos konal nejtěžší Dakar. Pouze 204 vozidel (78 motocyklů, 15 čtyřkolek, 61 automobilů a 50 nákladních aut, neboli 47 % z těch, kteří na začátku odstartovali) dorazilo až do konce. Viděli jsme barvy Španělska – Marc Coma a Jordi Viladoms na dvou nejvyšších místech v kategorii motocyklů a Nani Roma, vítěz závodu automobilů. Za dvěma jezdci motocyklů KTM si třetí místo udržel Francouz Olivier Pain, který dokázal odrážet pozdní útoky Cyrila Desprese.

Na čele osobních aut tři MINI za sebou s vedoucím Nanim Romou, zhruba dvě minuty za ním Peterhansel. Také Ignacio Casale připsal své jméno na prestižní seznam vítězů. Mladý čtyřkolkář, jako domácí jezdec, vyvolal svým vítězstvím ve Valparaisu bouřlivé ovace. V Kategorii kamiónů o vlásek vyhrál Andrey Karginov, porazil Gerarda De Rooye.

Motocykly

Týmový kolega Davida Pabišky Štefan Svitko

V loňském roce měl Cyril Despres a jeho týmový kolega Ruben Faria podepsanou smlouvu s KTM týmem. Stejně jako letos Marc Coma, který dosáhl svého čtvrtého vítězství. Jeho týmový kolega Jordi Viladoms ho doprovodil na stupně vítězů stejně jako v roce 2006 a 2009. Comova strategie budování si velikého náskoku na soupeře se nezměnila ani po vítězství v roce 2011. Zatímco letos jeho soupeři trpěli technickými a navigačními chybami, Coma se jim vzdaloval.

První dva jezdci, kteří ze závodu vypadli, byli ti, kteří loni stáli na stupních vítězů vedle Cyrila Desprese – Ruben Faria a „Chaleco“ López, kterého vyřadil pád. V páté etapě zase Paolo Gonclaves viděl svojí Hondu v plamenech. Přišel ale i závan čerstvého vzduchu z týmu Sherco – Alain Duclos ale vypadal jako vážný uchazeč o vítězství, přinejmenším se tak jevil až do dne odpočinku v Saltě. Jeho stroj ho nakonec v 9. etapě zradil.

Coma byl v klidu

Marc Coma poslední dny jezdil svým vlastním tempem a pouze kontroloval svého pronásledovatele Joana Barredu. Barredu ovšem také potkaly technické problémy na jeho motocyklu, právě ve chvíli, kdy to vypadalo na souboj o první a druhé místo. Jeho naděje na prvenství se rozplynuly v dunách Copiapóden, kde ztratil přes dvě hodiny a sklouzl na sedmé místo.

Mezitím Cyril Despres pokračoval v operaci Comeback. Pětinásobný vítěz se krok za krokem blížil na vrchol, až skončil u bran pódia, hned za týmovým kolegou Olivierem Painem. Dvě Yamahy na třetím a čtvrtém místě následuje Honda s jezdcem Hélderem Rodriguesem.
Třešničkou na dortu byla Španělka Laia Sanz, která závod dojela jako první žena v pořadí na 16. pozici a zasloužila se tak o jeden z nejlepších výsledků ženské jezdkyně na Dakaru, hned po Christine Martina na desátém místě v roce 1981, Nicole Maitrot byla v roce 1982 čtrnáctá a Véronique Anquetil patnáctá v roce 1984.

Nejlepší žena ročníku 2014 motorkářka Laia Sanz

David Pabiška letos ve Valparaísu vylepšil své dosavadní nejlepší 26. místo na Dakaru, letos dokončil závod 18. Jeho týmový kolega z týmu SP Moto Štefan Svitko byl 9.

Jiné“ vydání kategorie automobilů

36. ročník největší rallye začal překvapením – Portugalec Carlos Sousa pošesté vyhrál etapu, ale poprvé s čínským automobilem Haval. Působivé výkony podával také Carlos Sainz s SMG buginou a celkově vedl až do 4. etapy, v desáté byl ale nucen kvůli nehodě odstoupit. Giniel De Villiers bojoval po celý závod s vozy MINI, jeho Toyota byla nakonec čtvrtá.

Skoro jak se očekávalo, na konci to byl festival vozů MINI – pět z jejich 11 vozů se umístilo v top šestce včetně tří na stupních vítězů. Všech jedenáct závod dokončilo. Nani Roma si vychutnal své první dakarské vítězství, deset let po triumfu na motocyklu.

Roli sehrála strategie

Podle týmové režie ale měl Roma zvítězit, Stéphane Peterhansel se s tím samozřejmě nechtěl smířit, nedalo se ale nic dělat. Na 130. kilometru „Peter“ zastavil, stejně tak Al-Attiyah a Nani Roma projel kolem nich a chystal se vstříc celkovému prvenství. Peterhansel si tak nemohl připsat své šesté vítězství v kategorii automobilů.
Nasser Al-Attiyah dokončil Dakar potřetí na stupních vítězů, ale bude dlouho litovat navigačních chyb, které ho potkali především v desáté etapě. Následná penalizace ho možná stála i celkové jeho první vítězství. Orlando Terranova a De Villiers byly pozadu za stupni vítězů, ale i přesto chtěli tlačit na pilu.

Zvláštní pozornost si zasluhuje také Marek Dąbrowski, který proměnil svůj první start na Dakaru hned v sedm místo a Christian Lavieille dosáhnuls s Havalem osmého místa.

Vlastimil Vildman závod dokončil na celkovém 13. místě

Čtyřkolky

Závod vyhrál Chilan Ignacio Casale. Vedení se zmocnil už na trase z Rosaria do San Luis. Casale ale musel stále odolávat opakovanému náporu Rafala Sonik a Sergia Lafuenteho, Lafuente však musel odstoupit po poruše motoru v 11. etapě. Ke konci závodu se začal projevovat také Holanďan Sebastian Husseini a odměnou za bojovnost mu byla spodní příčka na stupních vítězů. Katarský závodník Mohamed Abu-Issa dokončil rallye na čtvrtém místě, pátý byl talentovaný nováček Victor Gallegos.

Kamióny

Byli jsme svědky souboje titánů mezi Ivecem a Kamazy – až do samého konce to bylo takzvaně o fous. Výsledek byl plný napětí, připomínal některé bitvy podobné poli motocyklů a čtyřkolek z posledních let. Už se zdálo, že Andrey Karginov jede pro jasné celkové prvenství, ale v poslední etapě se zdržel 10 minut pomocí jednomu z převrácených osobních automobilů. Naopak De Rooy vůz objel a jel vstříc prvnímu místu. Nicméně traťoví komisaři Karginovi ztrátu odečetli, což pro něj znamenalo vítězství! Měl náskok tří minut a 11 sekund a to je v tak dlouhém závodě zanedbatelné.
De Rooy byl druhý a za nimi další Kamazy na třetím až pátém místě – obhájce titulu Eduard Nikolaev, Dmitrij Sotnikov a Anton Shibalov. Škoda, že se boje odehrávaly už bez velikých jmen jako je Pieter Versluis, Martin Kolomý a Ayrat Mardějev, kteří závod předčasně opustili v 10., 9. a 3. etapě.

Aleš Loprais v kaktusech

Radost udělal českým fanouškům Aleš Loprais, protože vyhrál poslední etapu. Celkově skončil šestý, kdyby neměl během rallye problémy s kompresorem, mohl bojovat o stupně vítězů. Druhým nejlepším Čechem se stal Vlastimil Vildman, jel na jistotu a v poslední etapě byl 31., celkově ti pro něj znamenalo 13. místo. Tomáš Vrátný se v posledním závodě trápil s technickými potížemi, dojel 28. a celkově je 17. O jedno místo za ním figuruje Jan Tománek.

autoři: Dakar.com , Dominika Kvapilová
Spustit audio

Více o tématu