12. etapa: písek, duny, to je Atacama

17. leden 2013 23:20

Dakarský konvoj se dnes přesunul z Argentiny do Chile, do poslední země, která hostí letošní 35. ročník rallye. Po cestě překonal Andy přes průsmyk svatého Františka v nadmořské výšsce přibližně 4750 metrů a potom se vydal vstříc poušti Atacama.

Dvanáctá etapa měřila slušných 715 kilometrů. Z původních 449 strojů (183 motorek, 38 čtyřkolek, 153 automobilů a 75 kamiónů) se na start postavilo už jen 312 ( 130 motorek, 26 čtyřkolek, 94 automobilů a 62 kamionů).

Na závodníky nejdřív čekala 392kilometrová spojovačka, při které překročili argentinsko-chilskou hranici v horském průsmyku. Tento úsek je velice náročný pro jezdce i techniku, protože s nadmořskou výškou řídne vzduch a ubývá kyslík. Lidem se pak špatně dýchá, bolí je hlava a motory ztrácejí výkon.

V zavřené kabině se to jede

Pro jezdce na motorkách a čtyřkolkách tu však byla další nepříjemnost. Kvůli velké porci kilometrů a časové rezervě pro hraniční procedury se do etapy startovalo za tmy už po čtvrté hodině ranní a to znamená, že v horách se teploty pohybovaly klidně kolem deseti stupňů. Kdo se neoblékl, jak se říká, klepal kosu.

Před startem rychlostní zkoušky už na chilském území se však jedci museli opět svlékat. Před nimi se totiž rozprostírala poušť Atacama, nejsusší místo na světě, a v ní tropické teploty. To byl extrémní rozdíl teplot, se kterým se museli vypořádat.

Motorky

Hodiny ukazovaly 10 hodin dopoledne a na trať 319kilometrového speciálu byla puštěna první motorka – KTM a na ní vítěz včerejší etapy Američan Kurt Caselli. Vydal se vstříc cíli v městě Copiapó. Zhruba uprostřed cesty se tyčily majestátní písečné duny a zřejmě právě tam ztratil nějaký čas, protože dnes z toho bylo až 18. místo.

Cyril Despres při přípravě itineráře trasy na další den

Rychlostní zkoušku by možná vyhrál Španěl Barreda Bort na husqvarně, protože dlouho zajížděl nejrychlejší časy, ale kolem 200. kilometru měřeného úseku udělal navigační chybu a ztratil několik minut. V cíli to byly konkrétně tři minuty a třetí místo. Druhý dojel Portugalec Faria na KTM a vítězem se stal Nizozemec Verhoeven s yamahou.

Dnešní top 5 kategorie je opravdu pestrá co se týká značek, protože čtvrté místo obsadil stroj Sherco s Francouzem Duclosem a pátá byla honda Portugalce Rodriguese.

Cyril Despres uhájil pozici lídra kategorie, přestože dojel až na 14. místě se ztrátou zhruba devíti minut. Náskok na druhého Fariu na startu dnešní etapy byl totiž větší, kolem 13 minut. Teď se tedy ztenčil na přibližně 5,5 minuty. Třetí je Chilan Lopez se zhruba 13,5minutovou ztrátou.

Čtvrté místo celkově stále drží slovenský jezdec Ivan Jakeš na KTM. Dnes dojel jedenáctý. David Pabiška obsadil pěkné 41. místo se ztrátou 41 minut.

Čtyřkolky

V okolí 221. a 239. kilometru mělo dnes spoustu jezdců a posádek problémy. Údajně tu byl umístěn kontrolní bod, u kterého musí jezdec zastavit, aby dostal razítko, tak nešikovně ve stoupání, že tam mnoho aut uvízlo v písku. Mezi nimi i polský čtyřkolkář Lukasz Laskawiec. Na letošní Dakar jel s velkými ambicemi, ale tento talentovaný mladík si bude muset na velký úspěch ještě počkat. Záměrně píši velký, protože už v ročníku 2011 skončil třetí.

Vítězem 12. rychlostní zkoušky se stal Husseini z Emirátů, ale ten je celkově až devátý, takže jeho dobrý výkon čelo průběžné klasifikace čtyřkolek neovlivnil. To zůstává beze změny.

První je stále Argentinec Patronelli a druhý Chilan Casale se ztrátou bezmála dvou hodin. Třetí je Polák Sonik, čtvrtý Argentinec Bonetto a pátý další Chilan Palma. Ten má na kontě už čtyřhodinové manko. Jestli takhle dojedou až do cíle v Santiagu, tak propuknou obrovské oslavy.

Auta

Po včerejší zkrácené etapě, kde se mnoho aut topilo v přívalech vody, si posádky mohli trochu spravit chuť. Bohužel některé prozměnu zapadli v náročných písečných dunách v okolí Copiapa. Favorité se problémům vyvarovali, protože v cíli nechyběl ani jeden z nich v popředí.

Závodní dakarské mini je jako skládačka

První auto, které vyrazilo na trať, bylo oranžové monstrum Robbyho Gordona, tedy jeho závodní speciál hummer. Role pronásledovaného mu svědčila, protože v průběhu celé rychlostní zkoušky zajížděl nejrychlejší časy. První dojel také do cíle, ale to ještě nevěděl, jak jsou na tom ostatní. A jeden na tom byl lépe.

Cílovou pásku protnulo mini Španěla Romy v čase rychlejším o více než čtyři minuty. Naopak jen o sedm sekund třetí skončil de Villiers s toyotou, takže Gordon to měl, jak se říká, o prsa mladé dívky.

Peterhansel dojel čtvrtý se ztrátou jen šesti minut a nadále v poklidu střeží svoje celkové vedení. Na Jihoafričana de Villierse má náskok 50 minut a na třetího Romu 1,5 hodiny. Čtvrté místo Novitskiyho a páté Terranovy také zůstává nezměněno.

Dva lyžaři v kolotoči rallye

Bývalý polský skokan na lyžích Adam Malysz pokračuje úspěšně dakarským závodem. Dnes to bylo 15. místo a celkově drží 14. pozici. Vzhledem k tomu, že je to teprve jeho druhá účast na rallye Dakar, je to skvělý výsledek. Je vidět, že zázemí silného týmu Toyota Overdrive dělá hodně. Loni jel s vozem Mitsubishi Pajero týmu Offroad Sport, které mu připravoval Miroslav Zapletal.

Francouz Guerlain Chicherit, bývalý světový vítěz v extrémním lyžování, má naopak v posledních etapách pořád nějaké problémy. Dnes to byla zase převodovka. Svoje průběžné sedmé místo však udržel.

Kamióny

Tovární tým kamaz opanoval kategorii kamiónů a po dnešní etapě, už jen dvě před cílem, drží všechna pódiová umístění. První je Nikolaev, druhý Mardeev a třetí místo obsadil Karginov. Ten dnešní rychlostní zkoušku zajel nejrychleji v čase 4:09:44, a posunul se tak před Martina Kolomého.

Logo

Ovšem nic není ztraceno, protože Kolomý s tatrou je zhruba jen o 2,5 minuty za ním. Na druhou stranu, nesmí zaváhat, protože před pátým de Rooyem má tenký náskok tří minut. Šestý je stále Aleš Loprais s tatrou, kterému na Nizozemce schází zhruba půl hodina.

Loprais jel dnes zpočátku skvěle a přetahoval se o přední místa s de Rooyem, Versluisem na manu a také Martinem Kolomým. I ten zajížděl výborné časy, ale v cíli měl nakonec Loprais ztrátu 4 minut a Kolomý 10,5 minuty.

Marek Spáčil s liazkou obsadil 14. místo, a to znamená posun o jednu příčku do top 15. Vlastimil Vildman s další liazkou ještě do cíle nedorazil. Na předposledním kontrolním bodě byl sedmnáctý. Tomáš Vrátný s tatrou je stále na trati.

Trasa 13. etapy z Copiapa do La Sereny:
Organizátoři při plánování trasy brali v potaz i počasí. Počáteční úsek v oblasti Camanchaca bude v úvodních kilometrech velmi náročný. Poté, co se zvedne ranní hustá mlha, vyrazí na trať první závodníci. Čekat na ně budou poslední písčité duny letošního Dakaru.

Třetina rychlostní zkoušky povede po písčitých tratích, kde bude stále možné zaútočit. Ručička kompasu bude ukazovat jižním směrem a do cíle povedou už jen široké pisty. Ovšem ukrytý kámen může v okamžiku rozprášit sen o dokončení Dakaru.

autoři: Dakar.com , onj
Spustit audio

Více o tématu