11. etapa: RZ zkrácena, Kolomý se propadl

16. leden 2013 22:30

Počasí opět trochu zamíchalo pořadatelům rallye Dakar karty. Už včera večer museli kvůli silným dešťům rychlostní zkoušku zkrátit o třicet kilometrů, ale jak se ukázalo, nestačilo to. I dnes pořadatelé trasu dále zkracovali.

Jedenáctá etapa se jela v okolí Fiambaly, kde se opět rozprostírají písečné duny. Původně měřila 483 kilometrů. Rychlostní zkouška (RZ) byla trochu odlišná pro motorky a pro auta. Nepatřila k těm nejdelším, po zkrácení 191 kilometrů pro motorky a 189 kilometrů pro auta, ale zato byla náročná.

Motorky

V 7.40 se ve vysílačce ozvalo, že první motorka s číslem 5 odstartovala do závodu včas. Byla to husqvarna Španěla Borta, který měl po včerejšku na svém kontě už čtyři etapová vítězství. Ani dnes nejel tento mladý jezdec špatně, ale asi 50 kilometrů před cílem nepříjemně spadl z motorky a poranil si rameno. Etapu dokončil se ztrátou 11 minut na šestém místě, ale není jisté, jestli bude moct zítra pokračovat.

I přes drobné navigační problémy, které měl Cyril Despres na KTM na začátku etapy, a 6,5minutovou ztrátu v cíli dnešní etapy dokázal tento čtyřnásobný vítěz rallye Dakar a obhájce loňského titulu udržet svoje průběžné vedení. Stačilo mu k tomu třetí místo. Na druhém místě dojel Portugalec Goncalves, Bortův týmový kolega.

Dnešní rychlostní zkoušku vyhrál Američan Caselli, náhrada Španěla Marca Comy v týmu KTM. Coma se letošního ročníku rallye Dakar nezúčastnil kvůli zranění, které utrpěl v průběhu roku. Caselli zajel nejrychlejší čas 2 hodiny a 55 minut a na konto si připsal už druhé etapové vítězství.

Top 5 beze změny

V top 5 kategorie motorek se po dnešní etapě však nic nezměnilo. Jak už bylo řečeno, první zůstává Despres, který upevnil svoje vedení před týmovým kolegou Rubenem Fariou na přibližně 13 minut. Třetí je Chilan Lopez se ztrátou 18 minut a čtvrtý slovenský talentovaný jezdec Ivan Jakeš. Za čtyřmi stroji značky KTM je na pátém místě první husqvarna Itala Botturiho.

Nejrychlejší yamahu ve startovním poli řídí Francouz Olivier Pain na sedmém místě a první honda Portugalce Rodriguese je devátá. Ta se ale propadla z průběžného šestého místa, protože dnes měla na trati technické problémy.

Jakeš opět v top 10

39letý zkušený jezdec Ivan Jakeš na KTM jede od začátku druhé poloviny závodu výborně a už potřetí zajel první desítku. Dnes to bylo osmé místo. Jeho krajan Štefan Svitko si dnes prožil smolný den. Zatímco ostatní jezdci v určitém úseku trati bloudili, on spravoval svoji motorku. Do cíle nakonec dojel s obrovskou ztrátou 2 hodin a 40 minut a to znamená propad z průběžného sedmého místa až na 22. pozici.

David Pabiška studuje roadbook

Také David Pabiška se svojí yamahou bojoval s náročnými dunami v okolí Fiambaly a podle výsledků v cíli to vypadá, že mu daly pořádně zabrat. 92. místo a ztráta 1 hodiny a 42 minut. Celkově je z toho 45. místo a pokles o tři příčky.

Čtyřkolky

Dnešní etapu vyhrál Australan Paul Smith na hondě. Je to vůbec první „ozík“, který jede Dakar na čtyřkolce. Za ním se seřadila trojice Argentinců v pořadí Gonzáles (–4:18), Patronelli (–5:42) a Bonetto (–15:31). Pátý dojel Husseini z Emirátů.

Stejně jako v případě kategorie motorek ani u čtyřkolek se neměnila top 5 průběžné klasifikace. Patronelli navýšil svoje vedení před Chilanem Casalem už na 1 hodinu a 50 minut, a pokud se nestane něco závažného, bude v Santiagu slavit vítězství. Na třetím místě je Polák Sonik, čtvrtý je Argentinec Bonetto a pátý Chilan Palma. Laskawiec je šestý.

Auta

Rozvodněná říční koryta v okolí 69. a 85. kilometru donutila pořadatele ukončit jedenáctou rychlostní zkoušku pro auta už na prvním checkpointu po 84 kilometrech. V tu chvíli byl ve vedení Robby Gordon s hummerem a za ním Buggy SMG Francouze Chabota a toyota Argentince Alvareze.

Trasa 11. etapy mezi La Riojou a Fiambalou pro auta

Nikdo z nich nemohl promluvit do pořadí na předních příčkách, a tak se tu nic nezměnilo. Stephane Peterhansel s mini je stále lídrem a na druhého Giniela de Villierse má komfortní náskok 52 minut. Třetí je další mini ruského pilota Novitskyiho a čtvrté místo patří opět vozu Mini All 4 Racing Španěla Romy.

Kamióny

Také pro kamióny musela být rychlostní zkouška zastavena na prvním checkpointu. 84 kilometrů z větší části v písečných dunách zvládl projet nejrychleji Gerard de Rooy s ivecem, ale Lopraisova tatra byla jen o necelou minutu za ním. Třetí místo obsadil průběžný lídr kategorie a jednička továrního týmu Kamaz Rus Nikolaev.

Martin Kolomý určitě nebude na dnešní etapu rád vzpomínat. V úvodních kilometrech se zřejmě potýkal s nějakými technickými problémy, protože podle oficiálních výsledků měl po ukončení etapy ztrátu zhruba 28 minut na vítěze.

Kolomý měl problémy

Nikolaev si udržel pozici celkové jedničky mezi kamióny, ale Martin Kolomý o svoje výborné druhé místo přišel. Před něj se dostal Ayrat Mardeev, další pilot továrního týmu Kamaz, ale jak to vypadá, tak si Kolomý nedokázal udržet ani třetí příčku, protože další kamaz pilotovaný Karginovem byl na začátku dnešní etapy jen o 17 minut za ním.

Výsledky na oficiálních stránkách nejsou kvůli předčasnému ukončení etapy kompletní, proto trochu spekulujeme. Aleš Loprais by si však měl udržet průběžnou šestou pozici. Informace o ostatních českých kamiónech zatím nemáme.

Trasa 12. etapy z Fiambaly do Copiapa:
Tentokrát dakarští účastníci překročí Andy z východu na západ průsmykem svatého Františka a vrátí se do pouště Atacama. Tam pro ně organizátoři připravili nejrůznější nástrahy a náročné tratě, které maratónské rallye skýtají. Převážná část písečných dun čeká uprostřed rychlostní zkoušky – jejich výška bude majestátní stejně jako hloubka údolí a kotlin mezi nimi.

Jednodušší to nebude ani na kamenitých a skalnatých pistách, kde mohou i ti nejrychlejší zůstat stát a ztratit mnoho času. Ti, kteří protnou cíl etapy v Copiapu mezi nejlepšími, si v celkovém hodnocení jistě polepší.

autor: jař
Spustit audio

Více o tématu