Za nejzávažnější přestupky půjdou řidiči povinně na terapii, zaplatí za ni přes 13 tisíc

12. březen 2024 18:39

Za výrazné překročení rychlosti, řízení bez oprávnění, odmítnutí testu na alkohol/drogy bude povinná terapie v rozsahu pěti sezení. Řidiči jí budou muset uhradit.

Některé řidiče v Česku od dubna čekají za nejhorší přestupky na silnicích kromě pokuty nebo zákazu řízení nově navíc povinné terapeutické kurzy. Ministerstvo dopravy dnes představilo jejich podobu. Podstoupit je budou muset motoristé, kteří za svůj prohřešek přijdou o řidičský průkaz minimálně na rok a půl, anebo jim to nařídí soud.

Čtěte také

Za jaké prohřešky?

Na zmíněné terapeutické kurzy budou muset řidiči, kteří výrazně překročí maximální povolenou rychlost, řídí bez řidičského průkazu, nebo odmítnou test na alkohol a drogy.

Kolika řidičů se to dotkne, vysvětluje ministr dopravy Martin Kupka (ODS): "Celkově by těmi terapeutickými kurzy mělo projít přibližně 15 tisíc řidičů každý rok. My víme, že 25 % těch zdaleka nejzávažnějších (přestupků) páchá poměrně malá skupina, přibližně 8 %. I toto číslo jasně říká, že tímto směrem máme zaměřit pozornost."

Kurzy připravilo Centrum dopravního výzkumu, které už proškolilo a také akredituje dál psychology na tyto kurzy.

Jak bude terapie probíhat?

Vždy půjde o pět čtyřhodinových sezení, na kterých bude vždy maximálně dvanáct řidičů. Náplní kurzů nebude opakování dopravních předpisů.

"Většinou je to tak, aby ten program byl pro klienty opravdu zajímavý, poutavý. Aby měli možnost se do toho hodně zapojit a měli tam současně prostor jednak hodně uvažovat a mluvit o sobě, ale taky vlastně poslouchat, jak to mají ostatní a porovnávat svoje postoje s postoji ostatních," přibližuje vedoucí dopravní psychologie z Centra dopravního výzkumu Veronika Kurečková.

Čtěte také

Řidiči budou muset kurz zaplatit

Kurz si budou muset účastníci zaplatit sami. Stojí 13.310 Kč a cenu nelze měnit. Řidiči se na něj přihlásí on-line na webu Metodického centra.

Vyšetření u dopravního psychologa je pro některé řidiče povinné už teď. Týká se třeba šoférů, kteří se takzvaně "vybodují", a chtějí řidičský průkaz získat zpět. V tomto případě ale stačí jenom jedno sezení. Nově připravované kurzy budou intenzivnější.

autoři: Luděk Hubáček , ZV
Spustit audio