Pylové zpravodajství

28. květen 2024 15:00

Dominantní alergeny: trávy, obiloviny, černý bez, jitrocel, šťovík, lípa, kopřiva, plísně

V uplynulém týdnu nedošlo k žádné podstatné změně ve složení vzdušných alergenů. V ovzduší se objevovalo střední množství pylových alergenů s výrazným kolísáním v závislosti na lokální povětrnostní situaci.

Jasně dominoval pyl trav a obilovin – ve středních a vyšších polohách ještě probíhal první letošní vrchol jejich pylové sezony, v nižších polohách již tento vrchol skončil. Vedle uvedených alergenů byla v menším množství registrována také pylová zrna černého bezu, jitrocele, šťovíku, kopřivy a lípy. Přibylo spor plísní.

Pro příští období opět nepředpokládáme žádné významnější změny ve spektru ani koncentraci vzdušných pylových alergenů. Očekáváme i nadále středně vysokou koncentraci vzdušných alergenů s kolísáním v závislosti na okamžité povětrnostní situaci.

Dominovat bude stále pyl trav a obilovin, druhý vrchol květního období této široké skupiny silně alergizujících trav očekáváme ve druhé polovině června. Vedle pylu trav se na alergických potížích může podílet také pyl jitrocele, šťovíku a černého bezu. Pyl lípy je těžký a problémy může vyvolávat jen v blízkosti rozkvetlého stromu. Dlouhodobě bude narůstat koncentrace spor vzdušných plísní a pylu kopřivy.

Aktuální informace o stavu pylových alergenů v ovzduší lze nalézt od jara do září také na internetu na adrese http://www.pylovasluzba.cz.

Pylové zpravodajství pro jednotlivé země Evropy je na http://www.polleninfo.org

autor: Ondřej Rybníček, Česká pylová informační služba

Spustit audio