Leden na Zelené vlně: Ledovky, náledí, námrazy a dva tisíce hovorů

8. únor 2024 19:03

Odměňujeme nejčastěji volající Zpravodaje ZV. Pro zpříjemnění delších jízd posíláme selekci audioknih, které si pomocí Radiokaret můžou stáhnout do jakéhokoliv přehrávače.

Čtěte také

První týdny na začátku každého roku platí obvykle za období s méně intenzivním provozem. Relativně poklidnou situaci ovšem může počasí velmi rychle proměnit v kalamitu, ať už sněhovou nebo ledovou. Přívaly nového sněhu, sněhové jazyky, námraza, ledovka, náledí. Obávané meteorologické termíny, které se neobejdou bez rapidního nárůstů v počtech dopravních nehod.

Během letošního ledna řidiči zažili největší komplikace ve středu 17. ledna, kdy se tvořila ledovka, a například dálnice D8 byla kvůli převrácenému kamionu na 13. km u Kralup nad Vltavou šestnáct hodin neprůjezdná. Sněžení a nadále i ledovka pak výrazně trápila motoristy i následující den. Jen o týden později se 24. leden zapsal do historie dopravní nehodovosti se sedmi obětmi jako nejtragičtější den za poslední více jak čtyři roky.

iRozhlas - Statistika dopravní nehodovosti (leden 2024)

Díky vašim voláním varujeme řidiče včas

Dispečink Zelené vlny za leden přijal na dvě tisícovky hovorů. Zpravodajové Zelené vlny svými postřehy z cest jako vždy výrazně pomáhali aktuálnosti dopravního zpravodajství na Radiožurnálu. Řadu varování před velmi nebepečnými překážkami v provozu jsme tak mohli odvysílat už v kritické době, kdy třeba havarovaná nebo porouchaná vozidla ještě nebyla dostatečně označená a policejní hlídky nebo záchranáři byli teprve na cestě. Takových mimořádné rizikových situací jsme zaznamenali na pět desítek. Všem volajícím moc děkujeme!

Radiokarty s audioknihami z nabídky Radiotéky ČRo

Odměny pro nejaktivnější volající

Z registrovaných Zpravodajů Zelené vlny, kteří během ledna vytočili naši bezplatnou linku 800 553 553 nejvíce krát, odměňujeme následující trojici:

Petr Volný, Bzenec
Jakub Švancara, Voděrady
Pavel Hrtánek, Ústí nad Labem

Každému posíláme tři Radiokarty. Ty umožňují pohodlné stažení audioknih. V nabídce Radiotéky Českého rozhlasu jsou detektivky, dramata, fantasy, historické romány i humor, poezie. Poslouchat lze v libovolném audio přehrávači jako MP3, nebo ještě komfortněji v aplikaci můjRozhlas. Třeba pro zpříjemnnění dlouhých cest.

Čtěte také

Přidejte se ke Zpravodajům Zelené vlny

Vaší spolupráce si velmi ceníme. V závěru loňského roku jsme jako poděkování za říjnová, listopadová a prosincová telefonická hlášení rozdali balík hodnotných voucherů na kurzy bezpečné jízdy za celkem 100 tisíc korun.

Registravaným Zpravodajem Zelené vlny se můžete stát během několika okamžiků. Využít můžete webový formulář, nebo si stáhnout naši mobilní aplikaci. Ta vedle dalších funkcí umožňuje taky volat do našeho dispečinku na 800 553 553 stisknutím jednoho tlačítka a s odesláním informace o poloze pro rychlejší lokalizaci hlášené dopravní komplikace.

autor: ZV
Spustit audio